- Obama positiv til norsk-mexicansk forslag

Obama har en «positiv grunninnstilling» til forslaget, mener miljøvernminister Erik Solheim.

PRATET OM KLIMA: Statsminister Jens Stoltenberg tok opp det norsk-mexicanske finansieringsforslaget med USAs president, Barack Obama, da Obama var i Oslo for å motta Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Scanpix/Hakon Mosvold Larsen, Pool
PRATET OM KLIMA: Statsminister Jens Stoltenberg tok opp det norsk-mexicanske finansieringsforslaget med USAs president, Barack Obama, da Obama var i Oslo for å motta Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Scanpix/Hakon Mosvold Larsen, PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet.no): På en hasteinnkalt pressekonferanse i ettermiddag lanserte statsminister Jens Stoltenberg et felles norsk-mexicansk forslag til finanisieringsmodell for å støtte klimatiltak i u-land. Dette er et avgjørende punkt i klimaforhandlingene.

Modellen innebærer at det etableres et Grønt Fond. Pengene skal komme fra statlige bidrag og fra auksjonering av utslippskvoter. Stoltenberg anslår at det kan utgjøre 30-40 milliarder dollar årlig i 2020. Nå er håper Stoltenberg at også Storbritannia, Australia og aller viktigst, USA, støtter forslaget.

Snakket med Obama
På torsdag tok Jens Stoltenberg opp Norges og Mexicos felles forslag med Barack Obama da han møtte opp på Statsministerens kontor i forbindelse med Nobelpriseutdelingen. Men hva Obama sa, vil ikke Stoltenberg røpe. Stoltenberg understreket likevel at det norsk-mexicanske forslaget er i tråd med forslaget fra amerikanerne.

- Det er en tankegang som ikke er fremmed for amerikanerne. Det er et forslag som er i tråd med det amerikanske forslaget om å bruke sju prosent av de amerikanske kvotene på å finansiere fattige lands utslipp, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Obama positiv
Miljøvernminister Erik Solheim kom i kveld til klimatoppmøtet i København og deltar i kveld på ministermiddag. Han bekrefter at det norsk-mexicanske forslaget ble tatt opp med USAs president Barack Obama da han gjestet Oslo.

- Det er riktig at dette ble tatt opp i samtalen med Obama. Han hadde en positiv grunninnstilling, men ingen tall eller detaljer ble nevnt slik at det kan hefte ved ham, sier Solheim til Dagbladet.

Han understreket igjen at det særlig er innenfor finansierings- og skogspørsmål at Norge har stor innflytelse på klimaforhandlingene.

- Forslaget er et veldig stort framskritt på dette området. Det blir lagt merke til, sier Solheim.

I jevnlig kontakt
Jens Stoltenberg ringer nesten daglig med flere av verdens toppledere for å snakke varmt om Norge og Mexicos felles finansieringsforslag.

I dag snakket statsministeren med Australias statsminister Kevin Rudd. I går kveld tok Stoltenberg en telefon til Storbritannias Gordon Brown. Alt for at Norge og Mexicos forslag for å finansiere u-landenes klimakutt skal vinne fram i København.

Totalt sett skal det være snakk om et titalls samtaler med Gordon Brown for å overbevise britene om å samarbeide om en avtale som finansierer de fattige landenes klimareduksjoner.

Statsministeren har også vært i tett kontakt med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Brasils president
Ifølge Stoltenberg er de alle positive til Norge og Mexicos felles forslag til å finansiere klimakutt i fattige land.

- Viktige land å få med på dette er selvfølgelig Storbritannia, Australia og Brasil. De er positive til ideen. Så kan man diskutere innretningen, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Håper på støtte
- Grunnleggende sett må alle land med. Jeg tror ikke på en blåkopi av vårt forslag, men dette kan være et bidrag til å få en bevegelse i de forhandlingene som pågår i København, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- OBAMA POSTIV: Erik Solheim har fått positive signaler. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
- OBAMA POSTIV: Erik Solheim har fått positive signaler. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

- Hva forventer du av de statslederne du nå har vært i kontakt med?

- Jeg forventer at de vil være positive til et system hvor statene bruker penger over budsjettet, og at man får til en ordning som finansierer de fattige landenes reduksjoner, sier Stoltenberg og legger til.

- Jeg føler meg sikker på at det er mange som støtter denne tekningen.

En halv milliard i året

Får Norge og Mexico gjennomslag, må de rike landene bidra på to ulike vis for å dekke regninga til de fattig landenes utslippsreduksjoner.

I tillegg til at de rikeste landene som forurenser mest skal bidra med en fast størrelselsorden penger over sine budsjettet hvert år, foreslår Norge og Mexico at de rike landene skal gi 2-3 prosent av sine utslippskvoter til et grønt fond. Dette fonden skal selges på markedet og slik finansiere store reduksjoner i de fattige landene.

Stoltenberg viser til at hvis Norge skal avse 3 prosent av sin Kyoto-kvote på 50 millioner tonn CO2, vil det utgjøre omtrent halvannen milliard USD i året.Dermed blir Norges årlige bidrag på halvannen milliard i året.