- Obama prater som et lite barn

Musa Kusa, Libyas utenriksminister, til angrep på USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seint i går kveld hodt Libyas utenriksminister, Musa Kusa, en pressekonferanse der han både hyllet og angrep Barack Obama.

Han startet først med å fortelle om gleden han følte ved at USA for første gang har fått «en afrikansk president».

- Vi er veldig glad for at han er afro-amerikansk, den første afrikanske presidenten. Obama er en demokratiets mann som vil strekke ut hånda si i møte med andre, spesielt menneskene i den tredje verden, fordi han kommer derfra selv, sa Musa Kusa, ifølge BBC.

USA utelukker ikke bakkestyrker Kusa refererte så til Obamas uttalelser om at «dem som støtter Kadhafi bør bli straffet».

- Obama snakker som et lite barn, sa Musa Kusa, før han angrep vestlig innblanding i Libya.

- Det er tydelig at vestlige makter er i kontakt med avhoppere i Øst-Libya. Det er en tydelig konspirasjon for å splitte Libya.

PRESSEKONFERANSE: Musa Kusa talte til internasjonal presse i Libyas hovedstad Tripoli. Foto: REUTERS/Chris Helgren/Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Musa Kusa talte til internasjonal presse i Libyas hovedstad Tripoli. Foto: REUTERS/Chris Helgren/Scanpix Vis mer

Angående vestlig kontakt med opprørerne øst i Libya, har Kusa rett. Storbritannia skal sende militære rådgivere til opprørerne, mens USA og flere vestlige land vurderer sterkt å innføre en flyforbudssone over Libya for å nekte Kadhafi muligheten til å bruke flyangrep mot dem som ønsker å styrte ham.

Frankrike og Storbritannia har sagt at de kommer til å framlegge forslag til en FN-resolusjon som vil innføre flyforbud over landet, mens USA ikke utelukker at de vil sette inn bakkestyrker i Libya. En slik linje støtter ikke Norge.

- Veldig farlig situasjon Advarsel om kaos og borgerkrig i Libya, hvis Kadhafi går av, ble i går også framholdt av hans sønn Saadi Kadhafi. I et intervju med al-Arabia gir Saadi sin bror Saif-al-Islam skylda for opprøret i landet.

- Stammene er bevæpnet, det samme er den libyske hæren og opprørerne øst i landet. Situasjonen er ikke som i Tunisia eller Egypt, sier Saadi i intervjuet.

- Situasjonen er veldig farlig. «Lederen» har en veldig, veldig viktig rolle i å hindre borgerkrig ved å skape dialog mellom de forskjellige gruppene og roe ned situasjonen.

- Hvis noe skjer med «lederen», hvem vil da ha kontroll? Da vil en borgerkrig utvikle seg.

Skylder på broren Saadi gir også et hint om at sin far, Muammar Kadhafi, ikke har vært på høyden de siste åra og gir broren skylda for situasjonen landet nå er kommet opp i.

- «Lederen» fortalte min bror Saif al-Islam og regjeringen daglig at de måtte ta grep om situasjonen i landet og ordne opp i budsjettene. Dette gjorde de ikke, noe som blant annet førte til høye priser på nødvendige varer.

Seint i går kveld meldte Al Jazeera at Muammar Kadhafi åpner for å gå av som leder i Libya på visse betingelser. Forslaget skal ha blitt sendt til opprørsrådet i Benghazi, men ble avslått etter kort tid.

FOTBALLINTERESSERT: Saadi Kadhafi er tidligere profesjonell fotballspiller. Etter fotballkarrieren har han satset på en karriere som forretningsmann. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/Scanpix
FOTBALLINTERESSERT: Saadi Kadhafi er tidligere profesjonell fotballspiller. Etter fotballkarrieren har han satset på en karriere som forretningsmann. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/Scanpix Vis mer