Obama ringte Mursi: - Lytt til demonstrantene

USAs president Barack Obama uttrykker bekymring over situasjonen i Egypt.

PÅ TRÅDEN: Obama ringte Mursi etter at hæren i Egypt mandag advarte den egyptiske presidenten om at den vil gripe inn, hvis ikke den politiske krisen ble løst innen 48 timer fra da. Foto: Jewel Samad / AFP
PÅ TRÅDEN: Obama ringte Mursi etter at hæren i Egypt mandag advarte den egyptiske presidenten om at den vil gripe inn, hvis ikke den politiske krisen ble løst innen 48 timer fra da. Foto: Jewel Samad / AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama har ringt sin egyptiske kollega Mohamed Mursi for å uttrykke bekymring over situasjonen i landet.

Obama sier han støtter arbeidet for demokrati i landet. Men ifølge Det hvite hus understreket Obama i samtalen tirsdag at han ikke tar parti for noen av de rivaliserende politiske gruppene i Egypt.

Krisen kan bare løses gjennom en politisk prosess, framholdt han.

Forsoning Obama oppmuntret Mursi til å ta skritt som viser at han er lydhør overfor bekymringene som demonstranter i Kairo gir uttrykk for.

Ifølge egyptiske medier er Mursi fast bestemt på å fortsette med sin plan for nasjonal forsoning.

- Demokrati handler om mer enn valg. Det handler også om å sørge for at alle egypteres stemmer blir hørt, og at regjeringen representerer alle egyptere, blant dem de mange som demonstrerer i ulike deler av landet, sier Det hvite hus i en kunngjøring tirsdag.

Bekymring Obama gjentok sin bekymring over meldinger om voldshandlinger under demonstrasjonene i Egypt. Han pekte spesielt på at kvinner skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep, og ba Mursi gi sine tilhengere klar beskjed om at ingen form for vold kan godtas.

Obama ringte Mursi etter at hæren i Egypt mandag advarte den egyptiske presidenten om at den vil gripe inn, hvis ikke den politiske krisen ble løst innen 48 timer fra da.

PROTESTER: I byer over hele landet tok millioner av egyptere til gatene for å protestere mot president Mohamed Mursi - ett år etter at Mursi ble valgt. Her aktivister utenfor presidentpalasset i hovedstaden Kairo. Foto: Foto: Khalil Hamra / AP
PROTESTER: I byer over hele landet tok millioner av egyptere til gatene for å protestere mot president Mohamed Mursi - ett år etter at Mursi ble valgt. Her aktivister utenfor presidentpalasset i hovedstaden Kairo. Foto: Foto: Khalil Hamra / AP Vis mer

En talsmann for hæren sier hensikten med advarselen var å skape forsoning mellom partene i den politiske striden.

Les kommentaren til Dagbladets Jan-Erik Smilden: Brorskap og dumskap

(NTB)