Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama rørt til tårer da han takket Michelle: - Du tok på deg en rolle du ikke ba om

Barack Obama måtte hente fram lommetørklet under avskjedstalen.

TØRKET TÅRER: Barack Obama måtte tørke tårer da han på kortfattet vis takket kona Michelle. VIDEO: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hei Chicago! Det er godt å være hjemme.

Slik startet Obama sin avslutningstale da han gikk på scenen i Chicago i natt.

For åtte år siden holdt Barack Obama sin aller første tale som USAs president på Capitol Hill.

- Takk

Og i natt vendte han tilbake til sin egen by, byen der presidentdrømmen for alvor spiret for første gang, for å holde sin aller siste tale, før han om noen ganske få dager overleverer presidentvervet til Donald Trump.

- Kjære amerikanere. Michelle og jeg har blitt så rørt av alle de gode ønskene vi har vi har fått de siste dagene, sa Obama.

- I dag er det min tur til å si takk. Om vi ikke alltid har vært enig, eller ikke har vært enige i det hele tatt, så har mine samtaler med dere, det amerikanske folk, de samtalene er det som har holdt meg ærlig, inspirert og holdt meg gående.

- Og hver dag har jeg lært av dere. Dere har gjort meg til en bedre president og en bedre mann.

TAKKET: Da Barack Obama holdt sin avskjedstale takket han den amerikanske befolkningen for at de hadde gjort ham til en bedre president. VIDEO: CNN Vis mer

Obama trakk tidlig fram Chicago, og pekte på hvilken betydning byen har hatt for ham.

Da nevnte han også for første gang «change», forandring, i talen. «Change we can belive in» var slagordet da han ble valgt i 2008. «Yes we can», ropte tilhengerne da.

Og Obama tror fremdeles at det er mulig å skape forandring.

- Det er her i Chicago jeg lærte at endring bare skjer når vanlige folk blir involvert og engasjert, og de kommer sammen for å kreve det.

- Etter åtte år som deres president tror jeg det fremdeles. Det er ikke bare noe jeg tror, det er det bankende hjertet til den amerikanske ideen.

- Vårt modige eksperiment. Det er overbevisningen om at vi er alle skapt like. At vi av vår skaper har fått noen ukrenkelige rettigheter, blant dem liv, frihet og retten til å jakte lykke.

Disse ideene, sa Obama, er grunnen til at flyktninger vil til USA. I samme slengen kom han med det som kunne tolkes som et spark til Donald Trump, i alle fall var det nok det tilhørerne tenkte på, om man skal bedømme jubelen.

- Det er det som har fått flyktninger og immigranter til å krysse hav. Og Rio Grande (elv som ligger på grensen mellom Mexico og USA, journ.anm).

Trump har som kjent planer om å bygge en mur mellom USA og Mexico.

Stolt over framgang

Obama sa at han noen ganger har hatt følelsen av at han tok to skritt fram, og ett tilbake, men at han har fått til mye.

Obama dro så fram ting han var stolt av å ha fått til. Jobbskaping, et nytt og bedre forhold til Cuba, avtalen med Iran om atomnedrustning og at Osama bin Laden ble tatt.

- Hvis jeg hadde sagt til dere for åtte år siden at vi skulle få til alt det, så hadde dere sagt at vi hadde lagt lista for høyt. Men det var det vi gjorde. Det var det dere gjorde. Dere var forandringen. Svarene på folks håp. På grunn av dere så er USA, på alle måter som kan måles, et bedre og sterkere sted i dag, sa Obama.

Donald Trump ble viet minimal oppmerksomhet i talen, men da Obama begynte å snakke om innsettelsen av Trump, buet salen.

- Nei, nei, nei, sa Obama.

- Jeg har forpliktet meg til en fredelig overføring av makten fra en fritt valgt president til den neste, akkurat som George W. Bush gjorde for meg.

Og Obama var også innom politikk, som han påpekte er «en kamp mellom ideer».

- Men uten et felles faktagrunnlag, uten å være villig til å ta inn ny informasjon og se at motstanderen din har et godt poeng og at vitenskap og fornuft betyr noe, så vil vi fortsette å snakke forbi hverandre. Og det gjør det umulig å inngå kompromisser.

Den avtroppende presidenten ba også amerikanere om å vise hverandre empati og pekte spesielt på grupperinger som ofte er gjenstand for politiske diskusjoner.

- For svarte og andre minoriteter betyr det at du må knytte din egen kamp til de utfordringene mange folk i dette landet står overfor; flyktningen, immigranten, fattige, transseksuelle amerikanere og også den middelaldrende hvite mannen, som det fra utsiden kan se ut som har alle mulige fordeler, men som har fått verden sin snudd på hodet gjennom økonomisk, kulturell og teknologisk endring, lød Obamas oppfordring.

De siste dagene har det vært enorm oppmerksomhet om Russlands påståtte forsøk på å påvirke det amerikanske valget. Obama kom også med et siste stikk til russerne og Vladimir Putin.

- Rivaler som Russland eller Kina kan ikke matche vår innflytelse i verden, sa Obama.

Rørt Obama

Mot slutten av talen ble Obama mer personlig.

- Michelle, sa Obama, før salen brøt ut i stående applaus.

- I de siste 20 årene har du ikke bare vært min kone og mor til mine barn, men min beste venn. Du tok på deg en rolle du ikke ba om og gjorde den til din egen med stil og humor.

Det var alt Obama fikk sagt før han selv måtte hente fram et lommetørkle for å tørke bort en tåre.

- Du har gjort meg stolt. Du har gjort hele landet stolt, fortsatt Obama.

TØRKET TÅRER: Da han skulle takke sin kone Michelle, måtte president Barack Obama hente fram lommetørklet. Foto: AP Photo / Charles Rex Arbogast / NTB scanpix
TØRKET TÅRER: Da han skulle takke sin kone Michelle, måtte president Barack Obama hente fram lommetørklet. Foto: AP Photo / Charles Rex Arbogast / NTB scanpix Vis mer

Så roste han sine to døtre, Malia og Sasha.

- Av alt jeg har fått til, så er jeg mest stolt av å være deres far.

Etter å ha takket både visepresident Joe Biden, sine medarbeidere og kommet med en siste bønn til det amerikanske folk, avsluttet Obama med et budskap som kan føres helt tilbake til da han begynte sin ferd mot Det hvite hus.

- Yes we can. Yes we did. Yes we can.

Her kan du lese hele talen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling