Obama roser den arabiske koalisjonen i Syria

I en kort uttalelse la den amerikanske presidenten vekt på hvor viktig et amerikansk-arabisk samarbeid er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president, Barack Obama, roser nattas flyangrep mot Syria i en uttalelse i dag, og brukte anledningen til å takke de uniformerte mennene og kvinnene for jobben de utførte.
 
Han understreket også hvor viktig koalisjonen med de arabiske landene er for USA og gjentok at over 40 nasjoner har tilbudt sin hjelp til USAs kamp mot de ytterliggående islamistene som har erobret store deler av Irak og Syria.

- Dette er ikke bare USAs kamp. Vi står skuldre til skuldre på vegne av vår felles sikkerhet, sa presidenten.

- Jeg har gjort det klart at vi vil ta grep mot gruppa i både Irak og i Syria. De skal ikke føle seg trygge noen steder, fortsatte han før presidenten dro videre til et FN-klimamøte i New York.

Startet natt til tirsdag USA og en koalisjon bestående av de fem arabiske landene Qatar, Jordan, Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emiratene og Bahrain gikk natt til tirsdag til et kraftig angrep mot Syria med bombefly og Tomahawk-raketter. Målet var terrorgruppa Den Islamske Staten (IS) og den ekstreme islamistgruppa med lenke til al-Qaida, Khorasan.

Syrias president, Bashar al-Assad, hadde ikke godkjent angrepet, men det syriske utenriksdepartementet sier de hadde blitt informert.

- Vi har ikke bedt om regimets tillatelse. Vi har ikke koordinert våre handlinger med den syriske regjeringa. Vi ga ikke forhåndsbeskjed til syrerne på et militært nivå, eller noen som helst indikasjon på timingen på konkrete mål, uttalte  Jen Psaki, talskvinne for USAs utenriksdepartementet, ifølge The Guardian.

Flere mål Bombingen har fokusert på Den Islamske Staten (IS) sitt tilfluktssted og selverklærte hovedstad Raqqa, en by i det nordlige Syria. IS har hatt kontroll her i mer enn et år, hvor de utøver sin ekstreme tolkning av islamsk lov - sharia - mot byens innbyggere.

Men byen Raqqa og IS var ikke det eneste målet. Også den ekstreme islamistgruppa Khorasan ble angrepet. Dette ble imidlertid utelukkende gjennomført av USA.

Totalt ble det utført åtte angrep mot gruppa vest for Aleppo. Målet var treningsleire, et sprengstoff- og ammunisjonproduksjonsanlegg, en kommunikasjonsbygning, samt kommando og kontrollanlegg.

Ei tredje gruppe Rami Abdulrahman, som driver Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR) sier også at områder i provinsene Idlib og Aleppo nordvest i Syria har blitt truffet. Områder hvor jihadister fra ei tredje gruppe, al-Nusra-fronten, befinner seg. Observatoriet sier til The Guardian at 70 av de drepte er fra Den Islamske Stat (IS) og 50 fra al-Nusra-fronten.

Totalt mener de minst 120 mennesker er drept som følge av nattas luftangrep, men at de forventer at tallet vil øke fordi de fortsatt jobber med å hente ut døde.

Al-Nusra-fronten har ikke blitt bekreftet som et mål av USA.