Obama roste CIA etter torturnotat

Fastholdt at forhørsledere som har utført tortur ikke skal stilles for retten.

VANNTORTUR: Demonstranten Maboud Ebrahimzadeh simulerer drukningstortur utenfor justisdepartementet i Washington. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
VANNTORTUR: Demonstranten Maboud Ebrahimzadeh simulerer drukningstortur utenfor justisdepartementet i Washington. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg trenger dere mer enn noen gang, sa president Barack Obama i sin tale til CIA-ansatte. Han fastholder at forhørsledere som har utført tortur, ikke skal stilles for retten.

Agentene jublet da presidenten entret podiet i etterretnings- organisasjonens hovedkvarter i delstaten Virginia mandag. Obamas forsøk på å bilegge striden rundt offentliggjøringen av detaljer rundt CIAs bruk av tortur, så ut til å bli godt mottatt.

- Ikke mist motet av det som har skjedd de siste ukene. Ikke mist motet av at vi er nødt til å innrømme at vi kan ha begått feil. Det er slik vi lærer, sa presidenten.

Skarp kritikk

Hans besøk i CIA-hovedkvarteret i Langley kommer i kjølvannet av nye avsløringer om USAs bruk av såkalt vanntortur, eller waterboarding på engelsk.

I forrige uke valgte Obama å offentliggjøre en rekke notater fra justisdepartementet med detaljerte opplysninger både om bruk av vanntortur og andre omstridte avhørsmetoder. Beslutningen førte til at regjeringen fikk skarp kritikk både fra høyre- og venstresiden i amerikansk politikk.

Menneskerettighetsgrupper er rasende over at Obama ikke vil rettsforfølge CIA-ansatte som har brukt torturmetodene, noe presidenten forklarer med at agentene handlet etter ordre for å forsvare fedrelandet.

- Mer sårbare

Samtidig mener representanter for administrasjonen til ekspresident George W. Bush at offentliggjøringen av notatene vil svekke CIAs arbeid.

Tidligere CIA-sjef Michael Hayden tror det faktum at dokumentene er blitt offentlige, gjør USAs etterretningsagenter mer sårbare for sivile rettssaker og granskinger i framtida.

- Det vil komme flere avsløringer, og det vil bli opprettet flere kommisjoner, sa Hayden til den konservative TV-kanalen Fox News nylig.

Tidligere visepresident Dick Cheney, som har vært en sterk forsvarer av de ekstreme avhørsmetodene, mener den nye amerikanske regjeringen også må offentliggjøre dokumenter som han mener viser at metodene har gitt verdifulle resultater.

Lekket til pressen

Barack Obama har forklart at de omstridte notatene ble offentliggjort blant annet fordi mye av innholdet allerede var lekket til pressen. I tillegg har han pekt på at en strid i rettsvesenet trolig uansett ville sørget for at dokumentene ble tilgjengelige for offentligheten.

Notatene viser at Khalid Sheikh Mohammed, regnet som en av hjernene bak 11. septemberangrepene i 2001, ble utsatt for vanntortur hele 183 ganger under forhør av CIA. En annen kjent terrormistenkt fange, Abu Zubaydah, ble gjenstand for samme behandling 83 ganger.

Waterboarding innebærer at fangen får helt store mengder vann over hodet mens han ligger på rygg, slik at han får følelsen av å drukne. Metoden skal tidligere ha blitt brukt både av den spanske inkvisisjonen og av terrorregimet til Røde Khmer i Kambodsja på 1970-tallet.

Barack Obama forbød bruk av vanntortur kort etter at han ble innsatt som president. Dermed opphevet han også Bush-regjeringens beslutning om at den omstridte forhÃrsmetoden ikke skal regnes som tortur.


(NTB)