ANNEKTERT: Ukrainske soldater kan ikke annet enn å se på de russiske soldatene som har tatt over flyplassen i Simferopol. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ANNEKTERT: Ukrainske soldater kan ikke annet enn å se på de russiske soldatene som har tatt over flyplassen i Simferopol. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Obama sa klart ifra. Men Putin vek ikke en tomme

Slik var samtalen mellom statslederne i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama og Vladimir Putin snakket lørdag med hverandre på telefon - en samtale der partene tok svært tydelig språk i bruk.

I samtalen, som fant sted seint i kveld, uttrykte Obama ifølge NTB bekymring for en eventuell russisk intervensjon i Ukraina.

Obama krever at Russland trekker sine styrker tilbake til basene på Krim-halvøya.

- Bryter folkeretten Mens Obama uttrykte sin bekymring, gjorde Putin det klinkende klart at han forbeholdt seg retten til å beskytte russiske interesser.

Det hvite hus sier samtalen varte i hele 90 minutter, og Obama skal ha vært svært klar i sine advarsler:

Obama sa til Putin at han har handlet i strid med folkeretten, og at Russland kan vente seg politiske og økonomiske sanksjoner etter militæraksjonen mot Ukraina.

Han gjorde det også klart at Putin skulle kontaktet regjeringen i Ukraina på anstendig vis.

Putin på sin siden forbeholdt seg retten til å beskytte russiske interesser øst i Ukraina og sa han er bekymret over det han kaller «provokative, kriminelle» handlinger gjennomført av ultranasjonalistiske grupperinger som han hevder støttes av Ukraina.

Hastemøter NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, kaller ifølge NTB også inn NATO-rådet til møte søndag på grunn av Ukraina-krisen.

BETENT: Stemningen har lenge vært langt ifra god mellom Putin og Obama - og samtalen i dag var svært klar fra begge parter. Foto: AP / NTB scanpix
BETENT: Stemningen har lenge vært langt ifra god mellom Putin og Obama - og samtalen i dag var svært klar fra begge parter. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Fogh kunngjorde seint lørdag kveld at NATOs øverste politiske organ møtes i Brussel søndag ettermiddag for å diskutere den spente situasjonen i Ukraina. NATO-rådet består av landenes NTO-ambassadører.

Seinere på ettermiddagen møtes den såkalte NATO/Ukraina-kommisjonen (NUC).

Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen har godkjent bruk av militærmakt på ukrainsk territorium, lørdag kveld meldte Interfax at det er observert to militære skip som hører til Russlands baltiske flåte utenfor kysten av Krim.

Det skal nå være 6000 russiske soldater og 30 pansrede russiske kjøretøy på Krim-halvøya.

DEMONSTRERTE: Det har i Washington i dag vært demonstrasjoner til støtte for Ukraina. Foro: Reuters / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Det har i Washington i dag vært demonstrasjoner til støtte for Ukraina. Foro: Reuters / NTB scanpix Vis mer