SAKSØKES: Medlemmer av Representantenes Hus hevder at Obama brøt loven da han autoriserte militæraksjonen i Libya, ved at han omgikk Kongressen i sin avgjørelse. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / SCANPIX
SAKSØKES: Medlemmer av Representantenes Hus hevder at Obama brøt loven da han autoriserte militæraksjonen i Libya, ved at han omgikk Kongressen i sin avgjørelse. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / SCANPIXVis mer

Obama saksøkes for ulovlig krig i Libya

Amerikanske lovgivere mener han har brutt loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demokrater og republikanere i Representantenes Hus opplyste onsdag at de vil saksøke president Barack Obama for ulovlig å ha godkjent USAs militær deltakelse i Libya, skriver Politico.

Dette skjer samtidig som Det hvite hus skal avlevere en detaljert rapport om de militære operasjonene til Kongressen.

- Med hensyn til militæraksjonen i Libya, mener vi at loven ble brutt. Vi har bedt retten om å beskytte det amerikanske folk mot resultatet av denne illegale politikken, sier demokraten Dennis Kucinich til Politico.

Ber om forbud Sammen med republikaner Walter Jones har Kucinich ledet en antikrigskoallisjon.

Ifølge Kuchinich er søksmålet basert på Obama-administrasjonens «omgåelse av Kongressen og bruken av internasjonale organisasjoner, så som FN og Nato, for å bemyndige et angrep i utlandet».

De vil også be en dommer om å forby Det hvite hus å gå til krig uten å få godkjennelse fra Kongressen.

I går sendte talsperson for Representantenes Hus, John Boehner, et brev til Obama hvor han hevdet at militæraksjonen i Libya bryter med den såkalte «War Powers Resolution» om ikke aksjonen avsluttes fredag. Det vil da være 90 dager etter at den ble påbegynt.

Avvist av presidenter «War Powers Resolution» ble godkjent av Kongressen i 1973, og fastlo at kun Kongressen hadde makt til å godkjenne militæraksjoner.

Dersom presidenten på grunn av en øyeblikkelig krise valgte å sende tropper likevel, måtte han henvende seg til Kongressen innen 48 timer for å informere dem om avgjørelsen.

Deretter måtte han be om en godkjennelse senest innen 60 dager. Dersom han ikke gjorde dette, måtte troppene tilbakekalles.

«War Powers Resolution» har blitt avvist av mange amerikanske presidenter, fra begge partier. Noen har også hevdet at den er i strid med grunnloven.

SAKSØKER:  Demokraten Dennis Kucinich og hans antikrigskoalisjon ber også en dommer om å forby presidenten å gå utenom Kongressen ved slike avgjørelser. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/SCANPIX
SAKSØKER: Demokraten Dennis Kucinich og hans antikrigskoalisjon ber også en dommer om å forby presidenten å gå utenom Kongressen ved slike avgjørelser. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer