«IS ER JOKEREN»: Ifølge tidsskriftet The Atlantic skal USAs president Barack Obama ha sammenlignet IS med Batman-skurken Jokeren. Bildet til høyre viser militante islamister som veiver med IS-flagget i en parade i gatene i syriske Raqqa i 2014. Foto: NTB Scanpix / Reuters
«IS ER JOKEREN»: Ifølge tidsskriftet The Atlantic skal USAs president Barack Obama ha sammenlignet IS med Batman-skurken Jokeren. Bildet til høyre viser militante islamister som veiver med IS-flagget i en parade i gatene i syriske Raqqa i 2014. Foto: NTB Scanpix / ReutersVis mer

Obama sammenlignet IS med Batman-skurk

- IS er Jokeren. De har kapasitet til å sette hele regionen i flammer. Derfor må vi bekjempe dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I september 2014 åpnet USAs president Barack Obama opp for amerikanske luftangrep mot IS-krigere i Syria. I en TV-sendt tale til det amerikanske folk lovet han at USA skulle «svekke og til slutt ødelegge IS».

- Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg. Dette er et helt grunnleggende prinsipp for mitt presidentskap: Det fins ikke noe trygt skjulested for dem som truer Amerika, sa han. 

Bare åtte måneder tidligere hadde han beskrevet Den islamske stat (IS) som et b-lag i et intervju med New Yorker, etter at IS-krigere hadde tatt kontroll over den irakiske byen Fallujah i januar. 

- En ubetydelig trussel Tidsskriftet The Atlantic publiserte denne måneden en omfattende artikkel om Obamas tid som president.

OBAMA-JOKER: President Obama har selv blitt sammenlignet med Jokeren. Denne plakaten som ble hengt opp i Los Angeles i 2009 ble omtalt av medier over hele verden, etter at bilder av den spredte seg på nettet. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
OBAMA-JOKER: President Obama har selv blitt sammenlignet med Jokeren. Denne plakaten som ble hengt opp i Los Angeles i 2009 ble omtalt av medier over hele verden, etter at bilder av den spredte seg på nettet. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Regjeringskilder sier til tidsskriftet at general Lloyd Austin, daværende øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen, som har overordnet ansvar for USAs militæroperasjoner i midtøsten, informerte Det hvite hus om at IS var en forbigående og ubetydelig trussel.

Ifølge The Atlantic var det denne analysen som fikk Obama til å beskrive konstellasjonen av ekstremistgrupperinger i Irak og Syria som et b-lag. 

Utover våren ble det åpenbart at IS ikke ville forsvinne av seg selv, og i takt med nye angrep endret også Obama sin retorikk.

Da IS tok kontrollen over byen Mosul nord i Irak i juni samme år, innså Obama ifølge tidsskriftet at amerikanske sikkerhetsmyndigheter hadde undervurdert trusselen fra IS, og den irakiske hærens manglende evnen til å slå tilbake.

Etter at IS halshugget tre amerikanske sivile i Syria, ble det åpenbart for Obama at å bekjempe IS var viktigere og mer presserende enn å få avsatt Syrias president Bashar al-Assad, skriver The Atlantic.

- Må bekjempes Overfor sine rådgivere skal Obama ha trukket fram en scene fra Batman-filmen «The Dark Knight» fra 2008 for å forklare trusselen IS utgjorde overfor verden.

- Det er en scene i begynnelsen der gjenglederne i Gotham er samlet. Dette er menn som hadde delt opp byen mellom seg. De var gangstere, men det hersket fortsatt en slags orden. Så kommer Jokeren og setter hele byen i brann. IS er Jokeren. De har kapasitet til å sette hele regionen i flammer. Derfor må vi bekjempe dem.

Situasjonen i Syria har siden utviklet seg til en en krig der «alle slåss med alle». Situasjonen er nå et stort kaos av grupper og stater som slåss på kryss og tvers av allianser. I fjor høst kastet Tyrkia, USA, Frankrike og Russland seg inn i krigen, etter at Iran allerede hadde deltatt en stund.

- Krigen vil bli verre Så langt har 270 000 mistet livet i borgerkrigen som herjer Syria, millioner er tvunget på flukt og landsbyer og byer er bombet fullstendig i stykker. 

En delvis våpenhvile, som ikke omfatter kamper mot IS og andre ekstremistgrupper, kom på plass 27. februar. Mandag slo FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, fast at vi nå står overfor sannhetens øyeblikk - i et nytt forsøk på å bringe partene i Syria til forhandlingsbordet.

- Det fins ingen annen plan B enn å gjenoppta krigen, og det vil trolig bli en enda verre krig enn det vi har sett til nå, sa den svensk-italienske toppdiplomaten på en pressekonferanse i Genève, ifølge NTB.

Partene i borgerkrigen skal ikke møtes ansikt til ansikt i Genève, men forhandle via mellommenn.

- FN skal legge til rette, mekle, presse dem og stimulere dem, sa Staffan de Mistura.

Det viktigste er å komme fram til en avtale om et politisk maktskifte i Syria, understreket han.

- Dersom vi ikke ser tegn til forhandlingsvilje, vil vi bringe saken tilbake til dem som har innflytelse — til Russland, USA, Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) og Sikkerhetsrådet, sa Mistura.

Det forrige forsøket på fredsforhandlinger om Syria ga ingen resultater, og runden som nå innledes skal etter planen pågå til 24. mars, skriver NTB.