Obama sender 10 000 soldater til Haiti

- Vil gjøre det som kreves for å redde liv og få folk tilbake på fote.

MÅTTE TA PAUSE: President Barack Obama var tydelig preget da han snakket om jordskjelvet i Haiti i Det hvite hus i dag. Foto: AP/Alex Brandon
MÅTTE TA PAUSE: President Barack Obama var tydelig preget da han snakket om jordskjelvet i Haiti i Det hvite hus i dag. Foto: AP/Alex BrandonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Offisielle amerikanske forsvarskilder opplyser om at opp til 10.000 amerikanske soldater vil komme til Haiti innen mandag for å bistå i hjelpearbeidet etter det verste jordskjelvet på 200 år, melder BBC.

I dag betegnet USAs president Barack Obama de ekstraordinære tapene og ødeleggelsene som «hjerteskjærende».

I en uttalelse fra Det hvite hus sier Obama at USA «vil gjøre det som kreves for å redde liv og få folk tilbake på fote».

Ber om tre milliarder

FN ber verdenssamfunnet bidra med over tre milliarder kroner til hjelpearbeidet i Haiti. FN anslår at to millioner mennesker vil være avhengige av matvarehjelp i Haiti den neste måneden, melder Reuters. Til nå har en rekke land kommet med løfter på vel 1,5 milliarder kroner til hjelpearbeidet, litt under halvparten av det FN ber om, skriver NTB

Det første norske Røde Kors-flyet med nødhjelp kom ikke fram til jordskjelvofrene i Haiti i dag, fordi flyet ikke fikk ikke landingstillatelse i hovedstaden.

- Det er mange som ønsker å få fram nødhjelp til Port-au-Prince, konstaterte generalsekretær Børge Brende mens flyet sirklet over flyplassen ved den haitiske hovedstaden.


Landveien

Mange fly med nødhjelp og forsyninger ventet på landingstillatelse fredag, og Røde Kors fly måtte sette kursen mot Santo Domingo i stedet.

Nå skal 8 tonn utstyr fraktes landeveien det siste stykket.

Blant annet har flyet med seg utstyr til et feltsykehus, og det skal sendes ytterligere to fly med forsyninger til sykehuset. Håpet er at feltsykehuset kan være operativt søndag kveld eller mandag morgen.

Den panamerikanske helseorganisasjonen PAHO mener tallet på dødsofre i Haiti ligger mellom 50.000 og 100.000. Anslaget bygger på informasjon hentet inn fra en rekke ulike kilder, men noe sikkert tall foreligger ikke. Tusenvis er skadde og trenger legehjelp.


RaseriRaseriet vokser blant fortvilte haitiere som tre døgn etter katastrofen har sett få tegn til hjelp. Trass i den enorme internasjonale hjelpeoperasjonen som er i gang, har svært lite hjelp kommet ut til ofrene.
TRAGEDIE: Arbeidere bar kroppen til et barn i en eske i hovedstaden Port-au-Prince i dag. Foto:AP/The Canadian Press, Adrian Wyld
TRAGEDIE: Arbeidere bar kroppen til et barn i en eske i hovedstaden Port-au-Prince i dag. Foto:AP/The Canadian Press, Adrian Wyld Vis mer

Hovedproblemet er dårlig kapasitet på flyplassen og at det aller meste av infrastrukturen i Haiti er ødelagt. Store forsyninger er blitt stående på flyplassen utenfor Port-au-Prince fordi det er vanskelig å frakte dem inn til byen.

Mat og vann er i ferd med å ta slutt, og spesielt vannmangelen er nå kritisk.

- Ingen hjelper oss. Vær så snill, gi oss vann, eller så kommer folk til å dø snart, sier Renelde Lamarque til AFP.


Hardt for barnaBarna i Haiti går en vanskelig tid i møte etter det katastrofale jordskjelvet, advarer hjelpeorganisasjoner. I tillegg til å lide som følge av selve jordskjelvet, er mange nå ekstra utsatt for overgrep og vold.

Nesten halvparten av befolkningen i Haiti er under 18 år, og erfaringer viser at barn i katastrofeområder er ekstra utsatt for overgrep. Dette kommer i tillegg til at forholdene for barna i Haiti var forferdelige selv før jordskjelvet.

FNs barneorganisasjon UNICEF er svært bekymret.

- Vi vil jobbe for å beskytte barn som er helt alene, og sørge for at de ikke forsvinner og blir ofre for menneskehandel eller andre former for utnyttelse, sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge, til NTB.


Lovløse tilstanderKirkens Nødhjelp deler bekymringen.

- Det er lovløse tilstander i Haiti nå. Noe av det vi prioriteter, er å hjelpe og beskytte kvinner og barn, som er de mest sårbare gruppene, sier Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Likstanken ligger tungt over Port-au-Prince. Stabler av døde kropper hoper seg opp langs gatene, mens titusenvis fortsatt ligger under ruinene av den ødelagte byen.

Likhus og kirkegårder er for lengst fulle, og tusenvis av døde som ikke er identifisert, dumpes i massegraver. Samtidig vokser enorme teltbyer og flyktningleirer fram i parker, stadioner og rundkjøringer.

Der prøver innbyggerne å søke ly og finne hjelp.


REDDET: Denne gutten ble reddet ut av husrestene i dag, fire dager etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/Carlos Barria
REDDET: Denne gutten ble reddet ut av husrestene i dag, fire dager etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer