KRISE: Det var gemyttelig før Barack Obamas viktige tale om arbeidsmarkedsutviklingen i USA. Foto: Kevin Lamarque/EPA/Scanpix
KRISE: Det var gemyttelig før Barack Obamas viktige tale om arbeidsmarkedsutviklingen i USA. Foto: Kevin Lamarque/EPA/ScanpixVis mer

Obama skal bruke 2424 milliarder på nye jobber

- Vi står overfor en nasjonal krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama la torsdag kveld fram sin mye forhåndsomtalte jobbplan til Kongressen. I sin tale advarte Obama mot at USA står overfor en nasjonal krise med en økonomi som har gått i stå, og han ba derfor Kongressen om å handle raskt.

Milliarder Obamas løsning på landets store arbeidsledighet er en stimuleringspakke på 447 milliarder dollar, rundt 2.424 milliarder kroner. Presidenten foreslår å bruke 49 milliarder dollar på å utvide arbeidsledighetstrygden, 30 milliarder på å modernisere skoler og 50 milliarder for å investere i transport og infrastruktur.

Mesteparten av pengene i planen skal likevel settes inn i skattelette for ansatte og arbeidsgivere på 240 milliarder dollar neste år.

- Intensjonen til planen er enkel. Den vil sette flere mennesker i jobb og gi mer penger i lommene til de som jobber, sa Obama i sin tale.

Enda en plan Obama benyttet også anledningen til å si at han vil fremlegge en ny og «mer ambisiøs» plan for å redusere landets dype budsjettunderskudd 19. september.

- Planen vil ikke bare dekke omkostningene til denne jobbplanen, men den vil også stabilisere gjelden vår på lang sikt. Underskuddet vil minkes ved å gjennomføre ytterligere besparelser, sa Obama.

Han nevnte at han vil foreslå mindre justeringer i helseprogrammene Medivare og Mediaid, samt en reform av skattesystemet som vil kreve mer penger fra landets rikeste.

- Med en gang Foreløpig er det likevel jobbplanen som skal diskuteres. Den inneholder også insentiver til flere jobber for bygningsarbeidere og lærere.

- Den vil være et løft for økonomien og gi bedrifter troen på at hvis de investerer og ansetter folk så vil det finnes kunder som ønsker å betale for deres produkter og tjenester. Dere bør iverksette denne planen med en gang, sa Obama.

Republikaneren John Boehner, taler i Representantenes hus, ytret håp om samarbeid etter talen og sa at Obamas forslag fortjener ettertanke.

(NTB)

BEKJEMPER UNDERSKUDDET: Barack Obama mener at planen hans vil redusere USAs statsgjeld. Foto: Shawn Thew/EPA/Scanpix
BEKJEMPER UNDERSKUDDET: Barack Obama mener at planen hans vil redusere USAs statsgjeld. Foto: Shawn Thew/EPA/Scanpix Vis mer