Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama skal tale til det cubanske folk

Skal vandre i den gamle bydelen i Havanna. Møter cubanere i nasjonalteater.

MØTES I HAVANNA: Søndag kommer USAs president Barack Obama til Cuba. I tillegg til møte med Cubas president Raúl Castro og andre politiske topper, skal han også møte "det cubanske folk" i Alizia Alonzo-teatret i Havanna. Han skal også se en vennskapskamp i baseball mellom Cuba og Tama Bay Rays. Foto: Andrew Harnik, AP
MØTES I HAVANNA: Søndag kommer USAs president Barack Obama til Cuba. I tillegg til møte med Cubas president Raúl Castro og andre politiske topper, skal han også møte "det cubanske folk" i Alizia Alonzo-teatret i Havanna. Han skal også se en vennskapskamp i baseball mellom Cuba og Tama Bay Rays. Foto: Andrew Harnik, AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CUBA (Dagbladet): USAs president Barack Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia kommer til Cubas hovedstad Havanna søndag på et historisk besøk. Det er første gang en sittende amerikansk president besøker Cuba på 88 år.

Søndag skal presidentfamlien vandre rundt i den gamle bydelen Habana Vieja. Obama skal også møte Havannas erkebiskop Jaíme Ortega, som har spilt en viktig rolle i oppmykingen av forholdet mellom USA og Cuba.

Mandag skal Obama og Cubas president Raúl Castro holde en felles pressekonferanse, og tirsdag får Obama Alizia Alonzo-teatret, der nasjonalbaletten har sine forestillinger, til disposisjon. Der får Obama anledning til å møte det cubanske folk, opplyste Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez på en pressekonferanse i Havanna i ettermiddag lokal tid.

Vil møte opposisjonelle - Her får han anledning til å henvende seg direkte til det cubanske folk og ble bedre kjent med dem, sa Rodríguez. Obamas tale til det cubanske folk blir sendt direkte på TV.

Obama har gjort det klart at han ønsker å møte dissidenter, og at han vil møte dem han selv velger. Ifølge en talsmann for The Hvite Hus forutsetter han at de cubanske myndighetene ikke vil legge hindringer i veien for dem Obama inviterer til møtet. Det er ikke kjent hvem Obama ønsker å møte. Den kjente bloggeren Yoani Sánchez kan være aktuell. «Damene i hvitt» han selv sagt at de vil møte Obama.

Hamret løs på USA - Endring av interne forhold er ikke på forhandlingsbordet, slo Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez fast på pressekonferansen.
Få dager før  få dager før Obama og et stort følge inntar den cubanske hovedstaden dundret utenriksministeren løs på den fortsatte blokaden.

I en halvtimes tale til nasjonal og internasjon presse ramset han opp alt som gjenstår, som diskriminerer cubanske borgere og interesser og straffer land og selskaper som handler med Cuba. Cubanske myndigheter mener presidenten kan gjøre mer enn han har gjort, uten å gå om Kongressen.

Uenige om menneskerettigheter Rodríguez sa at selv om Cuba har engasjert seg i byggingen av et nytt forhold mellom de to land, er det store uenigheter.

- Det er store forskjeller i synet på politikk, demokrati, menneskerettigheter, internasjonal rett og nasjonal uavhengighet, sa Rodriguez.

GAMLE FASADER: Barack Obama og familien skal vandre rundt i Gamle Havannas kulisser, og får dermed mulighet til å se de gamle amerikanerne på nært hold.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GAMLE FASADER: Barack Obama og familien skal vandre rundt i Gamle Havannas kulisser, og får dermed mulighet til å se de gamle amerikanerne på nært hold.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes sier ifølge Reuters at Obamas tale i Havanna vil bli en viktig dela av Obamas besøk, og gi ham mulighet til å gå gjennom de to landenes kompliserte historie og veien videre.

- Vi ønsker å gjøre normaliseringsprosessen irreversibel, sa Rhodes på en pressekonferanse.

HAMRET LØS: Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez hamrer løs på USA for fortsatt blokade. Ifølge Rodriguez er blokaden den største hindringen for utvikling av cubansk økonomi. Her vandrer Rodríguez sammen med sin norske kollega Børge Brende, som besøkte Cuba i fjor vinter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAMRET LØS: Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez hamrer løs på USA for fortsatt blokade. Ifølge Rodriguez er blokaden den største hindringen for utvikling av cubansk økonomi. Her vandrer Rodríguez sammen med sin norske kollega Børge Brende, som besøkte Cuba i fjor vinter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!