- Obama skaper «Reagan-effekt»

Presidenten lyktes godt med sin første store tale, mener Svein Melby.

- VISTE LEDERSKAP: President Barack Obama kom godt fra talen til Kongressen i natt, mener forsker Svein Melby. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/AFP/SCANPIX
- VISTE LEDERSKAP: President Barack Obama kom godt fra talen til Kongressen i natt, mener forsker Svein Melby. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les hele talen her

(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama kom godt fra sin første store tale, og utviste sikkert lederskap. Det er konklusjonen fra Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier etter at den ferske presidenten henvendte seg til Kongressen - og velgerne - i talen om nasjonens tilstand i natt.- Han viste en kraftfull lederstil, og klarte å kommunisere budskapet om at det er lys i enden av tunnelen, sier Melby til Dagbladet.no.

- ParallellHan trekker paralleller til Ronald Reagans popularitet på begynnelsen av 80-tallet; den republikanske presidenten var i en liknende situasjon da han tiltrådte i 1981, men klarte å snu stemningen i den amerikanske opinionen.- Også Reagan maktet å skape en optimistisk stemning i folket, etter en periode med «gloom & doom». Han snakket om «morning in America» og hjalp folk med å få tilbake troen på seg selv - og troen på at ingen problemer er for store for USA, sier forskeren.

- Vi vil komme oss, og USA skal reise seg sterkere enn noensinne, sa Obama i nattas tale, som for en stor del dreide seg om hvordan amerikanerne skal komme seg ut av hengemyra landet er inne i, med finanskrise, stor arbeidsløshet og usikkerhet for framtida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer