Obama skyr G20-toppmøte

George W. Bush er vertskap, men det er Obama regjeringssjefene vil treffe. Han blir i Chicago for å unngå pinlig kluss i vekslingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (Dagbladet) I dag flyr 19 stats og regjeringssjefer inn til Washington for å delta i det økonomiske toppmøtet som president George W. Bush har innkalt til i den såkalte G-20 gruppen.

Men det er Barack Obama de vil treffe, og han kommer ikke, selv om han er invitert. Han blir i Chicago der han forsøker å unngå pinlig kluss i vekslingen ved å ta over ansvaret til George W. Bush før han er blitt USAs 44. president.

- Det er lite passende at begge to dukker opp på dette møtet, sier John Podesta som leder arbeidet med embetsovertakelsen for Obama.

Stats- og regjeringssjefene hadde gjerne lagt veien om Chicago, men Obama tar ikke imot der heller.

Problematisk

Situasjonen blir beskrevet som «merkelig » i flere intervjuer som The New YorkTimes har gjort med Obamas rådgivere.

- Selv om noen vil si at det er merkelig at han ikke er der, ville det ha vært langt mer problematisk for ham å være der. Vi mener fullt og fast at der bare er en president av gangen, sier Obamas påtroppende pressetalsmann, Robert Gibbs, til The New York Times.

Obama og hans team forsøker å unngå at kortene blandes og at det oppstår misforståelser slik det var tendenser til omkring rakettskjold-saken etter en fem minutter lang gratulasjonssamtale med den polske presidenten.

Obama skyr G20-toppmøte

Og slik det er oppstått omkring Russlands president Dimitri A. Medvedev. En talsmann i Kreml sier at presidenten trolig kom til å møte Obama under besøket i USA, til tross for at Obamas talsmenn avviser dette.

Har truffet flere 

Barack Obama har ennå ikke utpekt verken sin utenriksminister eller forsvarsminister som begge ville ha vært naturlige deltakere i et toppmøte mellom Obama og en utenlandsk regjeringssjef.

Obama traff flere av deltakerne på toppmøtet under sin Europa-reise i sommer, deriblant Frankrikes president Nicolai Sarkozy som tok imot presidentkandidat Obama som et statsoverhode med overstrømmende vennlighet.

John McCain brukte den reisen i valgkampen og sa at Obama oppførte seg som om han allerede hadde vunnet valget før den egentlige valgkampen var kommet i gang.

Nå som han har vunnet valget vil Obama unngå å gi inntrykk av at han allerede har tatt over for George W. Bush.

- USA har bare en regjering og en president av gangen, og fram til den 20. januar er det den sittende regjeringen, sa Obama på sin korte pressekonferanse i Chicago på fredag.

Ubehagelig 

IKKE TIL WASHINGTON: Påtroppende president Barack Obama blir i Chicago, og kommer ikke til å delta på G20-toppmøtet. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
IKKE TIL WASHINGTON: Påtroppende president Barack Obama blir i Chicago, og kommer ikke til å delta på G20-toppmøtet. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX Vis mer

Toppmøtet skaper en litt ubehagelig situasjon for Barack Obama som heller ikke vil virke avvisende overfor stats- og regjeringssjefer som han skal samarbeide med etter den 20. januar.

Obama-leiren arbeider derfor med å finne erstatninger i form av høytstående representanter for Obama som kan møte toppmøtedeltakerne på hans vegne.

- Jeg skjønner godt at han ikke kan delta på det møtet. Hva skal han gjøre dersom regjeringen legger fram forslag han er uenig i? Skal han reise seg og si noe? Eller erklærer han seg enig ved å la være å si noe? Jeg synes han gjør det riktige, sier Howard Berman til The New York Times. Han er demokrat fra California og leder utenrikskomiteen i Representantenes Hus.