SLAKTES: USAs president Barack Obama får slakt av diplomat og europeisk etterretning. Foto: AFP PHOTO/Jim Watson/Scanpix
SLAKTES: USAs president Barack Obama får slakt av diplomat og europeisk etterretning. Foto: AFP PHOTO/Jim Watson/ScanpixVis mer

- Obama slår politisk mynt på å overdrive terrortrusselen

Det mener høytstående pakistansk diplomat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den høytstående diplomaten Wajid Shamsul Hasan, som er Pakistans høykommisær til Storbritannia, mener USAs advarsel om at al-Qaida planlegger å utføre terrorangrep mot mål i Europa var politisk motivert og ikke basert på troverdig etterretning.

Intern politikk - Jeg vil ikke utelukke at det kan være interne politiske dynamikker som står bak, som for eksempel det kommende kongressvalget i november. Hvis amerikanerne hadde hatt klare indikasjoner om konkrete terrorister og al-Qaida-medlemmer, burde vi fått denne informasjonen slik at vi kunne gått etter terroristene selv, sier Hasan til The Guardian.

Diplomaten, står svært nær Pakistans president Asif Ali Zardari, mener Obama-administrasjonen slår politisk mynt med terrortrusselen fordi Republikanerne er ventet å gjøre et brakvalg.

- Udugelighet Hasan hevder Obama også reagerer utfra press til å vise at hans Afghanistan-strategi fungerer.

- Terror-rapporter som vi har sett er en blanding av frustrasjon, udugelighet og mangel på forståelse av situasjonen på bakken. Ethvert forsøk på å krenke suvereniteten til Pakistan vil ikke føre til stabilitet i Afghansitan, som trolig er det overordnede målet for amerikanerne og NATO, sier Hasan videre.

The Guardian har også snakket med europeiske etterretningstopper, som også avviser at noe koordinert terrorangrep har Storbritannia, Frankrike eller Tyskland som mål.

- Å sy sammen påstander om terrorplaner er meningsløst, sier en godt informert etterretningskilde til avisa.

I etterkant har flere reagert på advarslene fra USA. Blant dem Tysklandsk innenriksminister Thomas de Maizière, som sa at han ikke så noen tegn til noe umiddelbart angrep mot Tyskland og beskrev videre trusselen mot Tyskland som helt hypotetisk.

Iskaldt Båndene mellom USA og Pakistan er på sitt kaldeste etter at et amerikansk helikopterangrep drepte tre pakistanske soldater i forrige uke. Angrepet føyer seg i rekken av uenigheter og problemer mellom de to landene, skriver The New York Times.

Etter angrepet har det kommet uvanlig mange beklagelser fra USAs sider, der øverstkommenderende i Afghanistan, David Petraeus, sa at den amerikanskledede koalisjonen «beklager sterkt det tragiske tapet av liv». Den amerikanske ambassadøren til Pakistan, Anne W. Patterson, fulgte opp med å kalle «Pakistans modige sikkerhetsstyrker er en viktig alliert i krigen». Formann for Den militære sjefsnemnd (Joint Chiefs of Staff), Mike Mullen, ga en privat unnskyldning til Pakistans militærsjef Ashfaq Parvez Kayani over telefon.

MENER OBAMA SLÅR POLITISK MYNT: Pakistans høykommisær til Storbritannia, Wajid Shamsul Hasan. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix
MENER OBAMA SLÅR POLITISK MYNT: Pakistans høykommisær til Storbritannia, Wajid Shamsul Hasan. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix Vis mer

Disse unnskyldningene er ventet å være tilstrekkelig, ihvertfall til at Pakistan vil gjenåpne grenseovergangen ved Torkham. Det er en viktig forsyningsrute for koalisjonen som pakistanske myndigheter stengte i protest mot helikopterangrepet.

Wajid Shamsul Hasan mener politikerne i Washington ikke forstår hvor viktig Pakistan er i «krigen mot terror». Han mener de heller ikke skjønner at sinne over gjentatte overtredelser fra amerikansk side kunne provosere fram angrep på amerikansk personell og interesser - angrep pakistanske myndigheter ikke kontrollere.

- Obama-administrasjonen vil ikke gå den veien. Men folk føler seg misbrukt. Hvis amerikanerne dreper noen igjen, vil det komme reaksjoner. Det er rundt 3000 soldater i Pakistan. De ville i så fall være lette mål.

STENGTE VIKTIG RUTE: Etter det amerikanske helikopterangrepet der tre pakistanske soldater mistet livet, stengte myndighetene en viktig forsyningrute til Afghanistan. Foto: AP Photo/Qazi Rauf/Scanpix
STENGTE VIKTIG RUTE: Etter det amerikanske helikopterangrepet der tre pakistanske soldater mistet livet, stengte myndighetene en viktig forsyningrute til Afghanistan. Foto: AP Photo/Qazi Rauf/Scanpix Vis mer