Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama spøkte om USA og Norge

- Umulig å ikke bli imponert av Obama, mener Erik Solheim.

LEDIG TONE: I dag møttes Barack Obama og Jens Stoltenberg på hans kontor. Norges miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim, karakteriserer møtet som svært positivt. Obama skal ha spøkt om både USA og Norge.
LEDIG TONE: I dag møttes Barack Obama og Jens Stoltenberg på hans kontor. Norges miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim, karakteriserer møtet som svært positivt. Obama skal ha spøkt om både USA og Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - USA er en supertanker, ikke en speedbåt, og det tar lengre tid å snu en supertanker, sa Barack Obama i møtet med Jens Stoltenberg.

Miljø var det dominerende temaet under møtet mellom Norges statsminister og USAs president, og Obama ga klart uttrykk for sitt miljøengasjement.
Men fredsprisvinneren understrekte også at det er en vanskelig oppgave å snu USA.

Imponerte
- Det var et veldig positivt og vellykket møte møte. Det er umulig å ikke bli imponert, sier Norges miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim til Dagbladet.

- Obama har et stort engasjert og kunnskapsrik. Han har full oversikt, og er personlig dedikert i klima- og miljøspørsmålene, forklarer Solheim.

Spøkte om USA og Norge
Ifølge Solheim var Obama svært morsomt, og både spøkt om USA og Norge. Men hva han sa, kan ikke Solheim gjengi.

- Han er veldig avslappet, og har mye humor, sier Solheim
.

Det samme sa Stoltenberg til NRK da han ble intervjuet etter møtet.

- Han fleiper mye, og det liker jeg, sa Stoltenberg.

Vil forplikte seg i København
- Obama var enig i at vi trenger en forpliktende politisk avtale i København, og at han vil bidra til det. Han la også vekt på at det må gjøres mer etter København, forteller Solheim.

Obama skal også ha roset Norges regnskogsprosjekt. Han skal ha lagt vekt på at man få til et internasjonal målesystem og et resultatbasert system, for at regnskogsprosjektet skal ha full effekt.

- Det var viktig for oss å få Obama i tale om miljøspørsmål, og få vise ham at Norge har et sterkt engasjement her.

Møtet begynte fem over ti, og skulle bare vare en halv time, men møtet ble lengre enn antatt.

- Vi hadde mye å snakke om, sier Solheim til Dagbladet
.

Blant de utkårede
Det var ni som fikk overvære møtet på Statsministerens kontor. De utkårede fra regjeringen som fikk sitte ansikt til ansikt med Nobelprisvinneren var utenriksminister Jonas Gahr Støre, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, forsvarsminister Grete Faremo, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, samt de to statssekretærene Rita Skjærvik og Torbjørn Giæver Eriksen.

I tillegg får Norges ambassadør i Washington, Wegger Strømmen, og leder av internasjonal avdeling hos Statsministerens kontor, Ingvar Havnen, audiens hos Obama.

I alt er det 18 mennesker som skal ta plass på kontoret, ni fra Norge og ni fra USA.

POSITIVT MØTE: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fikk møte president Obama og lot seg imponere over presidentens engasjement. Foto: Espen Røst / Dagbladet
POSITIVT MØTE: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fikk møte president Obama og lot seg imponere over presidentens engasjement. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media