Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama stikker kjepper i hjulene for Trump: Stanser leteboring i Arktis

Også Canada stanser leteboring i Arktis.

OLJESTANS: Barack Obama stanser fremtidig leteboring i Arktis. Foto: Cheriss May / NurPhoto / NTB scanpix
OLJESTANS: Barack Obama stanser fremtidig leteboring i Arktis. Foto: Cheriss May / NurPhoto / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag satt president Barack Obama ned foten for leteboring etter olje og gass i Arktis, nærmere bestemt i Tsjuktsjerhavet og Beauforthavet, skriver nyhetsbyrået AP.

Det hvite hus kunngjorde dette samtidig som Canadas statsminister Justin Trudeau sier nei til leteboring i sine arktiske farvann de neste fem årene.

Leteboring som pågår blir ikke stanset og borestansen gjelder heller ikke områder som ligger i tilknytning til eksisterende felt nær land i Beauforthavet, skriver NTB.

Obama vil også ha forbud mot olje- og gassleting langs atlanterhavskysten fra New England til Virginia.

Kjepper i hjulene

Obama forsøker med dette å iverksette et siste tiltak for miljøet før han gir seg og kanskje ønsker han også å stikke noen kjepper i julene på hans etterfølger Donald Trump, som har sagt at han vil frigjøre landets uutnyttede energireserver.

Det er en forskrifte fra 1953 som gir presidenten anledning til å stanse leteboring offshore. Forskriften sier at «presidenten i USA kan, fra tid til annen, la være å disponere noen av de uutnyttede områdene i ytre kontinentalsokkel».

Områdene i Atlanterhavet som nå er uaktuelle for leting etter gass eller olje er 31 undersjøiske daler fra kysten av New England helt sør til Virginia.

Miljøhensyn

Obama-administrasjonene oppgir miljøhensyn som en av faktorene til at de nå stanser prøveboring i flere områder, men også viktigheten av at Tsjuktsjerhavet og Beauforthavet gir livsopphold til de innfødte i Alaska.

De ønsker også å minimere risikoen for oljesøl i avsidesliggende og sårbare områder.

Ifølge Obama stod de arktiske områdene bare for 0,1 prosent av drivstoffproduksjonen i landet i 2015, og med dagens oljepris vil det ikke være produksjon i stor skala i området de kommende tiårene.

- Når vi ser framover må vi styrke de arktiske områdenes økonomi også utover denne sektoren, sier Obama.

Donald Trump har lovet å fjerne alle Obamas «jobbødeleggende restriksjoner». Han har også tatt til orde for å åpne for oljeboring i områder i Atlanterhavet som hittil har vært vernet.

Miljøorganisasjoner jubler

Miljøorganisasjoner håper at forbudet vil bli vanskelig for fremtidige presidenter å reverser, og ifølge Det hvite hus gir ikke forskriften etterfølgende presidenter hjemmel til å omgjøre Obamas vedtak.

- Dette vedtaket vil beskytte den eksisterende, lukrative kystturismen og fiskeselskapene mot oljeboring. Boringen sikrer mindre og mer kortlevde inntekter og truer kystsamfunnenes livsgrunnlag, sier Jacqueline Savitz i miljøorganisasjonen Oceana.

Oljebransjen er naturlig nok sterkt kritiske til Obamas oljestopp. Dan Naatz i Independent Petroleum Association of America kaller det «politisk retorikk i siste minutt».

- I stedet for å bygge på vår nasjons posisjon som globalt energiledende, kan dagens ensidige mandat sette oss tilbake til å bli energiavhengige i tiårene som kommer, sier Naatz.

Bransjen håper uansett de kan får reversert borestansen, og tror de vil lykkes, men miljøorganisasjonene advarer at de er klare til å gå til sak for å beskytte borestansen.

- Dersom Donald Trump forsøker å reversere president Obamas stans, så vil vi trekke ham for retten, sier Marissa Knodel i Friends of the Earth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!