SLUTT PÅ Å SENDE PENGER: USAs president Barack Obama vil nå stille konkrete krav til Pakistans innsats mot al-Qaida og Taliban. Uten samarbeid blir det slutt på amerikanernes utbetalinger til Pakistans regjering. Foto: Jason Reed/Scanpix/Reuters
SLUTT PÅ Å SENDE PENGER: USAs president Barack Obama vil nå stille konkrete krav til Pakistans innsats mot al-Qaida og Taliban. Uten samarbeid blir det slutt på amerikanernes utbetalinger til Pakistans regjering. Foto: Jason Reed/Scanpix/ReutersVis mer

Obama stiller klare krav til Afghanistan og Pakistan

- Tiden for å skrive ut blanke sjekker er over, sier USAs president. Målrettede krav skal føre til at al-Qaida blir knust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Barack Obama la i natt norsk tid fram sin nye plan for hvordan krigen mot Taliban og al-Qaida kan vinnes. Obama snakket til medlemmer av Kongressen og selve planen blir offentlig i løpet av dagen.

Den største forandringen er at amerikanerne nå har en mye mer målrettet strategi. Med konkrete målsetninger, klare krav til innsats og samarbeid fra Afghanistan og Pakistan og gradvis en overføring av ansvar til afghanerne selv.

- Sju og et halvt år etter 11. september-angrepene har al-Qaidas ledelse flyttet seg fra Kandahar i Afghanistan, til et ukjent sted i Pakistan ... der vi vet de planlegger nye angrep, sier en høytstående tjenestemann i Obamas administrasjon til Washington Post.

Ifølge hans medarbeidere skal Obama legge fram «enkle, klare, presise mål om å forstyrre, bryte ned og til slutt ødelegge al-Qaida i Pakistan».

Amerikanerne vil at Pakistan flytter fokuset fra sin gamle nabofiende India til økt innsats mot al-Qaida og Taliban.

- Situasjonen i Afghanistan blir stadig vanskeligere og tidsaspektet er avgjørende, sa Karl Eikenberry, som Obama ønsker som ambassadør til Afghanistan.

Krever endring fra Pakistan
Amerikanerne har lenge blitt kritisert for å ikke ha noen klar plan i krigen i Afghanistan. Nå legges en ny strategi.

- Regjeringen skal sammen med Kongressen, utvikle nye målsetninger og metoder for å måle for innsats og innsatsen til våre allierte. Dette inkluderer også Afghanistan og Pakistan, sier kilden.

En rekke eksperter har stilt spørsmåltegn ved evnen og viljen til den afghanske regjeringen til å kjempe mot korrupsjon og narkotikahandel. Pakistan kritiseres for manglende militær innsats mot al-Aaida og andre opprørsgrupper, som i praksis får leve i fred i grensetraktene mot Afghanistan.

- Vi forventer endringer i hvordan Pakistan oppfører seg. Obama har gjort det klart at det ikke skrives ut noen blanke sjekker lenger, skriver New York Times.

Behandles som én utfordring
Den pakistanske regjeringen har lenge fått amerikanerne til å betale regningene for anti-terror-operasjoner. Selv under våpenhviler når forsvaret ikke har vært involvert i slike operasjoner har de mottatt god betaling. Pakistanerne har vært veldig motvillige til å få knyttet krav til disse betalingene og Obamas regjering innser at dette punktet kan bli problematisk.

SLITER MED KONTROLLEN: Afghanistans president Hamid Karzai har ikke kontroll over al-Qaida og Taliban, særlig i grenseområdene mot Pakistan er gruppene aktive. Foto: Scanpix
SLITER MED KONTROLLEN: Afghanistans president Hamid Karzai har ikke kontroll over al-Qaida og Taliban, særlig i grenseområdene mot Pakistan er gruppene aktive. Foto: Scanpix Vis mer

Obama ringte i går til president Hamid Karzai i Afghanistan og president Asif Ali Zardari i Pakistan for å diskutere den nye strategien.

Der skal han ha gitt klar beskjed om at USA forventer at de to landene legger tidligere problemer bak seg og samarbeider i kampen mot al-Qaida og Taliban.

Situasjonen i Afghanistan og nabolandet Pakistan skal nå behandles som én enkelt utenrikspolitisk utfordring.

— For første gang så nærmer vi oss dette problemet ikke som to land — Afghanistan og Pakistan — men som én utfordring og én arena for vårt diplomati og vår innsats for gjenoppbygging, sa en av tjenestemennene under møtet med pressen i Washington.

Forhandle med Taliban
Obama har allerede gått inn for å øke antall amerikanske soldater i Afghanistan med 17.000. Fra før har USA 38.000 soldater i landet. Det er også ventet at Obama vil gå inn for forhandlinger med moderate krefter i Taliban.

- Vi vil ikke snakke med Mullah Omar og Mullah Omar vil ikke snakke med oss. Men vi mener det er splittelse innad i Taliban. Målet er å bryte opp deler av organisasjonen før neste kampsesong begynner til våren.

Som et ledd i den nye strategien vil USA sende et betydelig antall soldater til Afghanistan i sommer for å gi opplæring til den afghanske hæren, ifølge den amerikanske senatoren Carl Levin. Det er trolig snakk om 4.000 soldater.

Levin skryter av den nye strategien til regjeringen og roser dem for å sette klare målsetninger.

- Det er utrolig viktig at vi har klare mål for operasjonen i Afghanistan. Vi har ikke hatt det, sier Levin til New York Times.

Levin var med i den tverrpolitiske gruppen som presset tidligere president George Bush til å utarbeide en lignende målrettet plan for innsatsen i Irak.

Vil snakke med Iran
USA vil legge fram planene for sine NATO-allierte på et møte i begynnelsen av april. Men den nye regjeringen vil forsøke å få flere land med på strategien i Afghanistan.

Tjenestemennene sier Obama vil jobbe mot Russland, Kina, India og Gulf-statene gjennom diplomatiske kanaler. Og ikke minst er holdningen til Irak dramatisk forskjellig fra den George Bush hadde.

Iran er invitert til en stor Afghanistan-konferanse arrangert av USA, som starter på tirsdag i Haag i Nederland.

Utenriksminister Hillary Clinton har sagt at Iran kan spille en viktig rolle i arbeidet med å stabilisere Afghanistan og at det er naturlig å snakke med dem, skriver New York Times. Det er ikke ventet at utenriksministeren fra Iran vil komme, men amerikanerne vil holde møte med iranske representanter.

MÅ LEVERE: USA vil stille klare krav til Pakistans president Asif Ali Zardari om økt innsats mot Taliban og al-Qaida som opererer inne på pakistansk terrotorium i nord. Foto: Scanpix
MÅ LEVERE: USA vil stille klare krav til Pakistans president Asif Ali Zardari om økt innsats mot Taliban og al-Qaida som opererer inne på pakistansk terrotorium i nord. Foto: Scanpix Vis mer