Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Obama stjal talen

Hillarys venner med sterke beskyldninger. Se begge talene her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det var etter Barack Obamas tale i Milwaukee i helgen, at nøkkelpersoner i Hillary Clintons tale gikk ut og beskyldte den demokratiske rivalen for plagiat.

- Vårt poeng er at senator Obamas erfaring som senator og som folkevalgt er liten. Om du ber velgerne bedømme dine løfter og du bryter dem, og du ber dem bedømme din retorikk og den er stjålet, da er det fundamentale problemer med din kampanje, sier Clintons PR-rådgiver Howard Wolfson til Washington Post.

Anklager på YouTube

Sammen med andre personer rundt Hillary Clinton anklager hun nå Obama for å ha stjålet helgens tale fra Massachusetts guvernør Deval L. Patrick. Videoer Clintons kampanje sendte ut på YouTube i går viser at Obamas ferske tale er nær identisk med talen Patrick holdt for to år siden.


«Ikke fortell meg at ord ikke betyr noe. \'Jeg har en drøm.\' Bare ord? \'Vi anser disse sannheter for å være selvinnlysende: at alle mennesker er skapt like.\' Bare ord! \'Vi har intet å frykte unntatt frykten selv.\' Bare ord, bare taler!»
sa Obama med referanser til Martin Luther King, uavhengighetserklæringen og Franklin D. Roosevelt.

Bare en måned før han ble valgt til guvernør i Massachusetts holdt Obamas venn Deval L. Patrick en liknende tale:


«\'Vi anser disse sannheter for å være selvinnlysende: at alle mennesker er skapt like.\' Bare ord? Bare ord? \'Vi har intet å frykte unntatt frykten selv.\' Bare ord? \'Spør ikek hva ditt land kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for ditt land.\' Bare ord? \'Jeg har en drøm.\'Bare ord?»
sa guvernørkandidaten etter at hans republikanske motstander Kerry Healey hadde anklaget ham for retorikk og høytsvevende taler.

Støtte fra vennen

image: - Obama stjal talen

I et telefonintervju med New York Times går guvernør Patrick ut for å forsvare sin gode venn Obama.


- Poenget i talen er viktigere enn hvems poeng det er, sier han og sier at han ikke synes Obama skulle ha kreditert ham for talen.

De hadde begge ventet at motstanderne ville forsøke å angripe Obamas retoriske evner, og hadde diskutert hvordan han burde svare på det sammen, forteller han.


De nye angrepene mot Obamas kampanje kommer i det Hillary Clinton kjemper hardt for å vinne nominasjonskampen i Wisconsin, nabostaten til Obamas hjemstat Illinois og på Hawaii, der han ble født. For Clinton-kampanjen er det viktig å bryte seiersrekka til Obama, som nå har åtte seire på rad.


- Det er forskjell på taler og løsninger, på prat og handling, sa Hillary Clinton på ett av valgmøtene i Wisconsin i går.

Da hun ble spurt om hvilken effekt anklagene om plagiering vil ha på velgerne, svarte hun at hun ikke visste hvordan det vil slå ut.

- Det vår bli opp til dere å finne ut av, sa hun før hun la til:

- Fakta er viktige. Jeg er en faktaperson. Om hele kandidaturet ditt baserer seg på ord, bør det være dine egne ord.

Clinton låner også

På et annet valgmøte i Niles, Wisconsin bemerket Obama at Clinton hadde lånt flere setninger fra ham, blant dem hans slagord «Fired up! Ready to go!» og en hel liste med andre slagord.

- Når senator Clinton sier at «det er på tide å snu siden» i en tale eller sier at hun er «fired up and ready to go,» betyr ikke det at hun ikke er fokusert på sak, sa han.

På flyet mellom flere valgmøter svarte Obama at han burde ha kreditert Patrick, men avviste ellers kritikken.

- Ideen om at det å bruke en setning fra en av mine nærmeste kampanjemedarbeidere skulle være kritikkverdig, gir ikke mening.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media