Obama sto bak skuddsikkert glass, og sa han var blant venner

- Vi kan være litt uformelle, sa han ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama var i dag i Berlin. Fem år etter at han holdt en viktig valgkamptale der, og 50 år etter at John F. Kennedy ble en tysk yndling med uttalelsen «Ich bin ein Berliner».

Obama flørtet ikke med en Kennedy-kopiering, men gjorde sitt ytterste for å virke varmere enn G8-forhandlingene med russerne, som har vært iskalde.

Det var en fin sommerdag i den tyske hovedstaden, og han prøvde å smelte berlinerhjertene.

- Det er faktisk så varmt, og jeg føler meg så bra, at jeg tar av meg jakka. Andre som har lyst kan også gjøre det, sa Obama.

4000 tilskuere Publikum svarte med rungende applaus.

- Vi kan være litt mer uformelle blant venner, sa Obama.

Men selv om han mente han var blant likesinnede, tok ikke Secret Service og tysk politi noen sjanser. Presidenten var plassert bak store skuddsikre glass, som dekket hele podiet han sto på.

Det er ikke første gang han står så tildekket, men vanligvis er han ikke skjult bak slike sikkerhetstiltak.

Bare 4000 fikk se Obama i ettermiddag, en folkemasse ganske langt unna de 200 000 som fulgte Berlin-talen for fem år siden.

Atomvåpendrøm Et av budskapene til amerikaneren var drømmen om en atomvåpenfri verden.

- Så lenge kjernefysiske våpen finnes, er vi ikke virkelig trygge. Etter en omfattende gjennomgang mener jeg vi kan sikre USAs og våre alliertes sikkerhet mens vi reduserer antallet taktiske atomvåpen med inntil en tredel, sa Obama.

Dette ble halvveis skutt ned av Russlands president Vladimir Putin kort tid etter.

- Vi er enige i viktigheten av å kutte ned på antall atomvåpen, sa Putin i en kommentar, men la til at det er nødvendig å få alle land som har slike våpen med på denne prosessen.

Utenriksminister Espen Barth Eide er mer positiv.

- Vi hilser velkommen at president Obama i samarbeid med NATO-allierte vil skjære ned på antallet kortrekkende kjernevåpen i Europa. Norge har sammen med Polen og andre allierte satt dette temaet på dagsordenen i alliansen, og vi står klare til å samarbeide med USA om å følge opp dette spørsmålet, sier utenriksminister Eide.

Obama snakket også om et internasjonalt samarbeid for menneskerettigheter, frihet og helse. Og så gjentok han at han vil stenge den omstridte Guantanamo-basen.

MEKTIGE PERSONER I BUR: Forbundskansler Angela Merkel, Berlin-borgermester Klaus Wowereit og president Barack Obama hadde glassvegger både foran og bak seg. Foto: Tobias Schwarz / Reuters / NTB Scanpix
MEKTIGE PERSONER I BUR: Forbundskansler Angela Merkel, Berlin-borgermester Klaus Wowereit og president Barack Obama hadde glassvegger både foran og bak seg. Foto: Tobias Schwarz / Reuters / NTB Scanpix Vis mer