MØTTE OBAMA: Statsminister Jens Stoltenberg og president Barack Obama i Det hvite hus i Washington i USA torsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix
MØTTE OBAMA: Statsminister Jens Stoltenberg og president Barack Obama i Det hvite hus i Washington i USA torsdag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Obama svært fornøyd med Norge i Libya

USAs president takket Norge for innsatsen i Libya da han møtte Stoltenberg i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er veldig fornøyd med Norges innsats i Libya, sa Obama, bare timer etter at det var meldt at Muammar Kadhafi var drept. Han gjorde det klart at Norge er en viktig alliert.

- Dette har vært en NATO-operasjon som har vært svært effektivt gjennomført, blant annet takket være NATO-partnere som Norge, som har gjort langt mer enn sin skjerv, sa Obama.

- Norges innsats i den humanitære operasjonen for å beskytte sivile i Libya, og ikke minst innsatsen til de norske pilotene, har vært prisverdig.

Varmt møte En iskald vind blåste gjennom Washington i går, men den klarte ikke å trenge inn i Det ovale kontor, der Stoltenberg og Obama snakket sammen i vel 45 minutter.

Da pressen fikk slippe inn etter møtet, overskred Obama langt de få minuttene som opprinnelig var avsatt til pressebrifing, og det var tydelig at Obama og Stoltenberg hadde hatt mye å snakke om.

- Det har vært et nyttig og godt møte med Obama, og et uttrykk for hvor nært forholdet er mellom Norge og USA, sa Stoltenberg til pressen utenfor døra til Det hvite hus etter møtet.

Finanskrisen Til tross for de dramatiske hendelsene i Libya torsdag var det likevel finanskrisen i Europa som de to brukte mest tid på å diskutere.

- Det er stor uro i USA for gjeldskrisen i Europa. Både USA og Norge er opptatt av at EU må finne og bli enige om tiltak for å løse krisen, sa statsministeren.

Før møtet understreket Stoltenberg overfor NTB at situasjonen i Europa er dramatisk.

- Både den amerikanske og den norske økonomien er avhengig av det som skjer i Europa, understreket Stoltenberg, som også sa at han støttet Obamas jobbplan for hvordan man skal oppå sysselsetting og vekst i USA.

Nordområdene Det andre viktige temaet de to tok opp, var nordområdene.

- USA ser med stor interesse på utviklingen i nordområdene, blant annet muligheten for samarbeid om olje- og gass, sa han og forteller at USA ønsker å samarbeide mer om blant annet beredskaps- og redningsarbeid i de sårbare, arktiske havområdene.

Obama var dessuten opptatt av at Norge og Russland var blitt enige om delelinjen i Barentshavet.

Kampflyene Et annet tema til diskusjon på møtet, var kampflyet Joint Strike Fighter (F-35), som Norge har en foreløpig avtale om å kjøpe 56 av.

- Både Norge og USA er kjøpere av kampflyet fra Lockheed Martin. Det er et stort behov for Norge at man får på plass gode industri- og gjenkjøpsavtaler i forbindelse med flykjøpet, sa Stoltenberg.

Han viste også til at sjømålsraketten Joint Strike Missile (JSM) produseres i Norge av Kongsberg-gruppen, og at Norge er opptatt av at flyet konstrueres slik at JSM kan integreres inn i flykroppen.

Nok en gang ga Obama også uttrykk for sympati og omsorg for Norge i forbindelse med terrorangrepet 22. juli. Obama ringte til Stoltenberg rett etter at angrepet ble kjent for å uttrykke sin sympati.

- Obama understreket hvor viktig det er å samarbeide for å hindre nye terrorangrep, sa Stoltenberg.

(©NTB)