Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama svinger seg i India

Mens han får kritikk for å ha reist fra USA så kort tid etter kongressvalget

 SVINGER SEG PÅ SKOLE I MUMBAI : Imens surnes det politiske klimaet hjemme i USA. Foto: Jason Reed/REUTERS.
SVINGER SEG PÅ SKOLE I MUMBAI : Imens surnes det politiske klimaet hjemme i USA. Foto: Jason Reed/REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire dager etter forrige ukes kongressvalg i USA dro president Barack Obama lørdag sammen med kone og førstedame Michelle Obama til Asia - på en tur som først og fremst har til hensikt å fremme amerikansk eksport til regionen.

Første stopp har vært India, der «the Obamas» i dag er iferd med å avslutte sin tredje og siste dag av oppholdet, før de reiser videre til et av presidentens tidligere hjemland og nå nok en gang katastroferammede, men økonomisk voksende Indonesia. Senere denne uken går turen til Sør-Korea og det foreliggende G20-møtet, for til slutt å ende opp i Japan på APEC-samling (Asia-Pacific Economic Cooperation). 

India som etablert verdensmakt
På en pressekonferanse i New Delhi i dag stod president Obama sammen med Indias statsminister, Manhoman Singh, og snakket varmt om amerikansk-indiske forbindelser.

- Forholdet mellom India og USA er et av de viktigste på 2000-tallet, sa Obama, som understreker at India i likhet med USA selv er en etablert verdensmakt.

- India vokser ikke fram, det har vokst fram, sier han.

Statsminister Singh stemmer i.

 «LIKEVERDIGE PARTNERE» : President Barack Obama og Indias statsminister Manmohan Singh snakket varmt om amrikansk-indiske handelsforbindelser på pressekonferanse i New Delhi dag. Foto: Jason Reed/REUTERS.
«LIKEVERDIGE PARTNERE» : President Barack Obama og Indias statsminister Manmohan Singh snakket varmt om amrikansk-indiske handelsforbindelser på pressekonferanse i New Delhi dag. Foto: Jason Reed/REUTERS. Vis mer

- India og USA skal jobbe som likeverdige partnere i et strategisk forhold, sier Singh.

Som neste skritt i samarbeidet har Obama nå lagt handelsavtaler på bordet til en verdi av 10 milliarder dollar. 

Sving, nederlag og konfrontasjon
Under presidentbesøket til India har riktignok ikke bare økonomiske forbindelser blitt pleiet. Også skolebarn har blitt besøkt, lekt med - og danset med.

Det var under et besøk i går, søndag, til den såkalte Holy Name High School i Mumbai at rytmene slo ut, og skolebarna fikk seg en sving, først med førstedamen, så med selveste presidenten (se video).   

Men mens Obama svinger seg i Asia, får han også kritikk på hjemmebane for å ha reist fra USA så raskt etter kongressvalget som han gjorde. Demokratene ligger nede etter forrige ukes valg, og Republikanerne er voldsomt på offensiven.

I går, første søndag etter Demokratenes nederlag, snakket flere Republikanere høylytt ut til offentligheten.

Få beviser står dermed igjen, skriver CNN, på at Demokratene og Republikanerne kommer til å samarbeide mer nå enn tidligere om å takle de store problemsakene i amerikansk politikk, slik som det enorme budsjettunderskuddet økonomien lider under.

Hvem vil samarbeide med hvem?
En av de potensielle republikanske presidentkandidatene til valget i 2012, Minnesota-guvernør Tim Pawlenty, var riktignok noe forbeholden da han sa til CNN's aktualitetsprogram «State of the Union» at Republikanerne nettopp på grunn av sin gjenvunnede makt nå er avhengige av å levere, i særlig grad på det kriserammede amerikanske arbeidsmarkedet, hvis de ikke vil miste makten igjen ved valget om to år. 

Eric Cantor, derimot, som spås til å bli Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus i januar, var på «Fox News Sunday»  og stilte spørsmålstegn ved om det overhodet vil gagne Republikanerne å samarbeide med Obama i det splittede politiske klimaet som nå hersker mellom Kongressen og Det hvite hus.

Spørsmålet fra Cantors side dreier seg ikke bare om hvorvidt Obama er villig, slik han selv sa forrige uke at han er, til å samarbeide med Republikanerne, men kanskje enda mer om Republikanerne er villige til å samarbeide med ham. 

Cantor mener Obama er den som må stå klar for å kompromisse med dem, ettersom det var Republikanerne som i praksis vant Kongressvalget, skriver Reuters. Samtidig sier Cantor at det i realiteten vil være Republikanerne det til syvende og sist vil stå på.

- Slik jeg først og fremst ser det, kommer ikke vil til å være villige til å samarbeide med Obama om den utbredte liberale agendaen han sysler med, sa Cantor under Fox News Sundays' sending. 

Innenrikspolitisk krig
Dermed synes den konfronterende linjen som over tid har eksistert mellom Demokratene og Republikanerne å å bli stadig skarpere.
Obama og Demokratene står tydelig på den ene siden, og Republikanerne med sitt grep på Kongressen står på den andre.

 VIDERE TIL OPPTØYER I INDONESIA : Neste stopp på veien er Indonesia, der protester venter på ham. En gruppe indonesiske muslimer har den siste tiden protestert mot presidentbesøket, da de mener Obama har «like mye muslimblod» på hendene som forhenværende president Bush. Foto: Dadang Tri/REUTERS.
VIDERE TIL OPPTØYER I INDONESIA : Neste stopp på veien er Indonesia, der protester venter på ham. En gruppe indonesiske muslimer har den siste tiden protestert mot presidentbesøket, da de mener Obama har «like mye muslimblod» på hendene som forhenværende president Bush. Foto: Dadang Tri/REUTERS. Vis mer

Presidentens parti holder fast ved at nederlaget de gikk på i kongressvalget var et uttrykk for velgernes misnøye med økonomien heller enn Obamas politikk.  

Republikanerne, derimot, mener velgerne har fått nok av Obama og hans politikk, og at Presidenten har ført USA bort fra det USA egentlig er. De slår alarm om høyere skatter, og sier de lover at de vil bygge en sterk opposisjon nettopp mot skatteøkninger.

Og de varsler nok en gang krig, denne gangen en finansieringskrig, mot Obamas omstridte, men allerede vedtatte helsereform. 

Å annullere selve helsereformen er i praksis en politisk umulighet for Republikanerne, da det krever at ikke bare Kongressen, men også Obama undertegner en annullering. Det er det svært lite tenkelig at Obama vil gjøre.

Republikanerne kan til gjengjeld fatte vedtak i Kongressen som gjør det svært vanskelig for myndighetene å få finansiert «Obama-care» slik den er vedtatt.

 IKKE BARE ØKONOMISK SPILL : På lørdag besøkte Herr og Fru Obama studenter på et universitet i Mumbai som tar del i det såkalte Make A Difference-programmet, et engelsk språkprogram for «underpriveligerte» barn. Dermed fikk de ikke bare pleiet økonomiske forbindelser på sitt stopp i India.  Foto: Danish Siddiqui/REUTERS.
IKKE BARE ØKONOMISK SPILL : På lørdag besøkte Herr og Fru Obama studenter på et universitet i Mumbai som tar del i det såkalte Make A Difference-programmet, et engelsk språkprogram for «underpriveligerte» barn. Dermed fikk de ikke bare pleiet økonomiske forbindelser på sitt stopp i India. Foto: Danish Siddiqui/REUTERS. Vis mer

Eller de kan avsette Obama og innsette en ny republikansk, helsereformfiendlig president i 2012.

Begge deler er allerede en del av full republikansk planlegging.

 KAN BLI OVERRASKET OVER MER ENN SNIKFOTOGAFER I ASIA : President Obama overraskes av Reuters fotografer før pressekonferansen i India. Han vil riktignok kunne bli like overrasket på hjemmebane, dersom Republikanerne skulle lykkes med sin planlegging: å avsette Obama som president i 2012..S. Foto: Jason Reed/REUTERS.
KAN BLI OVERRASKET OVER MER ENN SNIKFOTOGAFER I ASIA : President Obama overraskes av Reuters fotografer før pressekonferansen i India. Han vil riktignok kunne bli like overrasket på hjemmebane, dersom Republikanerne skulle lykkes med sin planlegging: å avsette Obama som president i 2012..S. Foto: Jason Reed/REUTERS. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!