Obama-tabbe fra Det hvite hus

Sendte «intern» epost om irakisk Obama-støtte ut på «internasjonal» epostliste. I dag spiste presidentkandidaten frokost med soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I går sa Iraks statsminister Nuri al-Maliki i et intervju med Der Spiegel at han støtter Barack Obamas plan om tilbaketrekking fra Irak innen 16 måneder.

- Presidentkandidat Barack Obama snakker om 16 måneder. Det mener vi er den riktige tidshorisonten for en tilbaketrekking, sa al-Maliki til det tyske magasinet .

Det er første gang den irakiske statsministeren har gått ut med støtte til Obamas plan for tilbaketrekking. På spørsmål om Obamas plan er bedre enn republikanernes presidentkandidat John McCain, svarte al-Maliki at han ikke ville anbefale hvem amerikanske velgere burde stemme på.- Den som står for den korteste tidsplanen er nærmest virkeligheten. Å kunstig forlenge amerikanske soldaters nærvær vil skape problemer, sa statsministeren.

-Støtter Obama

Etter intervjuet sendte Det hvite hus ut en epost med overskriften «Iraks statsminister støtter Obamas plan for tilbaketrekking - magasin».

Eposten ble sendt til epostlisten «internasjonal» som går til internasjonale medier.

Ifølge ABC News-reporter Martha Raddatz skulle eposten sendes til epostlisten «intern,» men en ansatt sendte den til feil liste, skriver ABCs Political Punch.

Tabben kommer for et uheldig tidspunkt for republikanernes presidentkandidat John McCain.

SPISTE FROKOST: Barack Obama spiste frokost, og snakket med soldater på Camp Eggers i Kabul i dag. Foto: Alaa al-Marjan
SPISTE FROKOST: Barack Obama spiste frokost, og snakket med soldater på Camp Eggers i Kabul i dag. Foto: Alaa al-Marjan Vis mer

Ifølge Obamas kampanje er Det hvite hus under Bush i ferd med å nærme seg Obamas utenrikspolitikk, med flere soldater i Afghanistan, prat om en tidsfrist for tilbaketrekking i Irak og åpning av samtaler med Iran.

Enige om tidshorisont

Det hvite hus sa fredag at president Bush og al-Maliki var enige om å sette en tidshorisont for å redusere amerikanske soldater i Irak.

- Amerikanerne har funnet det vanskelig å bli enige om en konkret tidsplan for tilbaketrekking, fordi det vil se ut som innrømmelse av nederlag for dem. Men det er det ikke, sa al-Maliki til Der Spiegel i går.

Fem år etter invasjonen av Irak i mars 2003, er det fremdeles 146 000 amerikanske soldater i Irak.

Møtte soldater

Med et haleslep på 200 journalister turnerer Obama nå Afghanistan, før ferden går videre til Irak og Europa.

I dag morges spiste demokratenes presidentkandidat frokost med soldatene på tungt bevoktede Camp Eggers i Kabul. 

Obama-tabbe fra Det hvite hus

- Å se unge mennesker som dette gjøre så fantastisk arbeid, med så mye engasjement, gjør at man blir stolt av landet sitt, sier Obama, ifølge AP.

Senere møtte han Afghanistans president, Hamid Karzai. Tidligere har Obama kritisert Karzai og den afghanske regjeringen for å ikke gjøre nok for å gjenoppbygge det krigsherjede landet.

Under møtet i presidentboligen var stemningen tilsynelatende gemyttlig og høflig, der politikerne satt foran peisen og diskuterte Afghanistan-relaterte spørsmål.

STØTTER OBAMA-PLAN: Iraks statsminister Nuri al-Maliki.