Obama talte for 75 000

Erklærer seier i morgen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hele 75 000 mennesker møtte fram for å høre Barack Obama tale i Oregons største by Portland i går. Det er den største folkemengden demokratkandidaten har møtt noensinne. Samtidig spekuleres det nå på om han vil erklære seg som vinner av det demokratiske presidentkandidaturet i Iowa i morgen, melder Reuters.

- Wow! Wow! Wow! var Obamas første ord til den enorme folkemengden som hadde møtt opp i Portland, en by på størrelse med Oslo.

Ifølge det lokale brannvesenet ble flere tusen tilhengere utestengt fra møtet på grunn av plassmangel, og mange fulgte arrangementet fra båt fra Willamette-elva, skriver AP.

To primærvalg

I likhet med grisgrendte Kentucky avholdes de demokratiske primærvalgene i Oregon i morgen. Obama forventes å vinne Oregon lett, mens Kentucky anses som relativt sikker for Clinton.

Obama tar seg ikke engang bryet med å dukke opp i fjellstaten, men tar isteden turen tilbake til Iowa, der han høstet sin første seier i januar, for å følge opptellingen av morgendagens stemmer.

Flere lurer nå på om denne symbolske markeringen skjer nå fordi den ledende demokratkandidaten akter å utrope seg selv som vinner av kappløpet med Clinton, skriver New York Times\' nettutgave.

Primærvalgrunden avsluttes 3. juni, og Obama trenger 2025 av delegatene på demokratenes årsmøte for å sikre nominasjonen. Så langt har han, ifølge CCNs beregninger, 1904, mot Clintons 1717.

Obama talte for 75 000

Henger etter

Clinton ligger bak Obama på alle fronter - både når det gjelder antall delegater, superdelegater og offisielt antall stemmer - og mange mener hun nå burde kaste inn håndkleet.

Men New York-senatoren viser ingen tegn til å ville trekke seg, og påberoper seg sågar flertallet av stemmene - på tross av at hun regner med stemmene fra Michigan og Florida, som er diskvalifisert på grunn av at de startet primærvalgene for tidlig.

Samtidig er det trøbbel i republikanerkandidat John McCains leir; nå er det klart at den femte nære valgkampmedarbeideren på kort tid trekker seg på grunn av en fortid som lobbyist.

Ifølge magasinet Newsweek har Thomas Loeffler mottatt millionvis av dollar fra interessenter både innenlands og utenlands, blant annet i Saudi-Arabia.

For øvrig har tidligere kandidat Mike Huckabee lansert seg selv som mulig visepresident for McCain, som ikke har uttalt seg i verken den ene eller andre retningen om dette spørsmålet.

MASSIVT OPPMØTE: Flere tusen fikk ikke engang plass på det tettpakkede valgkamparrangementet.
NEKTER Å GI SEG: En standhaftig Hillary Clinton fortsetter valgkampen, på tross av at hun ligger bak Obama på alle fronter. Her på møte på Western Kentucky University i går. Fjellstaten Kentucky regnes som sikker for New York-senatoren, som nå har svært dårlig tid hvis hun skal vinne nominasjonskampen.