- Obama talte i selvforsvar

Hele verdens øyne har vært på Obama og Norge i dag. Her er noen av reaksjonene.

UKOMFORTABEL? President Barack Obama var tydelig ukomfortabel da han mottok Nobels fredspris, mener Bakokpost.

 - Vel vitende om at han er en leder i krig insisterte han på at krigen kan rettferdiggjøres av moralske grunner, skriver avisa. Foto: Eirik Helland Urke
UKOMFORTABEL? President Barack Obama var tydelig ukomfortabel da han mottok Nobels fredspris, mener Bakokpost. - Vel vitende om at han er en leder i krig insisterte han på at krigen kan rettferdiggjøres av moralske grunner, skriver avisa. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): President Barack Obama var tydelig ukomfortabel da han mottok Nobels fredspris, mener Bakokpost.

- Vel vitende om at han er en leder i krig, insisterte han på at krigen kan rettferdiggjøres av moralske grunner, skriver avisa.

Avhandling om krigsbruk Ifølge Jerusalem Post var Barack Obamas tale en avhandling om krigsbruk og forebyggelse.

- Han snakket mye om seg selv, og talen som var på omtrent 4000 ord, var nesten dobbelt så lang som hans innvielsestale.

- Presidenten la ut om omstendighetene som gjør en krig berettiget - i selvforsvar, for så å komme inn på nødvendigheten av en invasjon av humanitære grunner, som at når sivile blir slaktet av sin egen regjering, eller en sivil krig som sluker en hel region, skriver avisa.

YdmykObama mottok fredsprisen med stor ydmykhet, men samtidig ga han uttrykk for at krig av og til er nødvendig, mener Times of India

- Han ga også uttrykk for at han ser ironien i at det ble offentliggjort at han skulle få året pris etter at han vedtok å trappe opp krigen i Afghanistan med 30 000 nye tropper, skriver avisa.

At Obamas tale handlet mye om krig, lot også den arabiske TV-stasjonen Al Jazeera seg merke i.

- Obama ga en selektiv beskrivelse av Amerikas historie, og la lite vekt på de tretten overgrepene Amerikas regjering har på samvittigheten i forhold til andre regjeringer i løpet av de siste 50 åra, sier den politiske senioranalytikeren Marwan Bishara til  Al Jazeera, som har hovedkvarter i Doha i Qatar.

- Omaba-administrasjonen blir beskyldt for sin bruk av droner og døden til sivile i Afghanistan og Pakistan som følge av sin strategi, la Bishara til, ifølge TV-stasjonen.

- Ingen forbedringSteve Chao, Al Jazeera's korrespondent i den Afghanske hovedstaden Kabul, mener at det afghanske folket ikke har opplevd at sikkerhetssituasjonen har bedret seg i løpet av de siste åtte årene med Amerikas tilstedeværelse, til tross for løftene om det motsatte.

- Obama har presisert at man i en hvilken som helst krig må kjempe for å beskytte sivile og beskytte dem fra å bli drept i denne krigen. Og om det er en faktor som har vendt land mot USA og NATOs nærvær her, er det faktum at mange samfunn har blitt fanget i midten av kampene - og mange sivile har blitt drept, sier Chao til Al Jazeera.

LANG TALE: Obamas tale i Oslo i dag var lenger enn den han holdt da han ble innviet som president, skriver Jerusalem Post. Foto: Eirik Helland Urke
LANG TALE: Obamas tale i Oslo i dag var lenger enn den han holdt da han ble innviet som president, skriver Jerusalem Post. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer