- KLAR TALE: Barack Obama kjemper for å få avtalen gjennom Kongressen, hvor det republikanske flertallet forsøker å hindre den. Klarer de det, kan det svekke USAs troverdighet, mener presidenten. I går holdt han en tale ved Det amerikanske universitetet i Washington. Foto:  EPA / PETE MAROVICH / Reuters
- KLAR TALE: Barack Obama kjemper for å få avtalen gjennom Kongressen, hvor det republikanske flertallet forsøker å hindre den. Klarer de det, kan det svekke USAs troverdighet, mener presidenten. I går holdt han en tale ved Det amerikanske universitetet i Washington. Foto: EPA / PETE MAROVICH / Reuters Vis mer

Obama tar et oppgjør med motstandere av atomavtalen: - Vi har valget mellom atomavtale og krig

Holdt «aggressiv» tale i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Valget vi står overfor, er i siste instans mellom diplomati og en eller annen form for krig. Kanskje ikke i morgen, kanskje ikke om tre måneder, men snart, sa Obama i en tale ved Det amerikanske universitetet i Washington onsdag, ifølge Reuters.

Presidenten brukte anledning til å ta et oppgjør med kritikere av atomavtalen med Iran, og New York Times beskriver talen som «aggressiv».

I talen sa han at kritikerne av avtalen var de samme som drev USA inn i Irak-krigen.

Advarselen sto i skarp kontrast til en uttalelse fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig. Obama hevdet tvert imot at det er avtalen om Irans atomprogram som vil føre til krig, skriver NTB.

- Vi kan forstå at Israel nærer en dyp skepsis for en avtale som involverer Iran. Fusker Iran, kan vi ta dem, og det kommer vi til å gjøre, sa Obama i sin tale.

- Vi må endre tankesettet Obama kjemper for å få avtalen gjennom Kongressen, hvor det republikanske flertallet forsøker å hindre den. Klarer de det, kan det svekke USAs troverdighet, mener presidenten.

Kongressen har frist til å uttale seg om avtalen den 17. september.

Obama har fått mye kjeft for avtalen, både på hjemmebane og internasjonalt.

Onsdag ba Israels statsminister Benjamin Netanyahu amerikanske jøder om å gjøre alt som står i deres makt for å stoppe atomavtalen, før Obama svarte med å forklare overbygningen for hvorfor forhandlingene med Iran var så viktige.

Fakta om atomvtalen med Iran

• Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

• I bytte mot innsyn skal økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

• Teksten skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men det ventes å bli en formalitet da samtlige fem permanente medlemmer av rådet har deltatt i forhandlingene med Iran.

• Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

• FNs sanksjoner gjenopprettes innen 65 dager om Iran bryter sin del av avtalen.

• FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

• Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

(NTB)

- Da jeg stilte til valg første gang, mente jeg at USA ikke bare måtte avslutte Irak-krigen. Jeg mente at vi også måtte endre hele tankesettet som fikk oss inn i den krigen i utgangspunktet, sa Obama ifølge Washington Post.

- Finnes ikke bedre avtale Da de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet (USA, Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og Russland) sammen med Tyskland gikk inn i forhandlingene, hadde de ett hovedmål: Å stoppe Irans utvikling av atomvåpen. I alle fall i nærmeste framtid.

Den viktigste frykten til avtalemotstanderne, og da spesielt Israel, er et sterkere Iran. Israel er også skeptiske til at Iran vil overholde sine forpliktelser, på tross av den utstrakte kontrollen som USA vil innføre.

Men i går malte Obama et dystert bilde av USAs posisjon dersom Kongressen stemmer nei, og hevdet at det vil isolere USA og undergrave deres posisjon innenfor internasjonalt diplomati.

- Det er viktigere enn noen gang at vi tenker klart innenfor utenrikspolitikken, sa Obama, som har truet med å legge ned veto mot en eventuell avvisning av avtalen.

Washington Post beskriver talen som det hardeste angrepet på motstanderne av atomavtalen, så langt. Twitter-kontoen til Obama var også fullpakket av argumenter for avtalen i går kveld.

- Det finnes ikke en «bedre avtale». Sier vi nei til avtalen, risikerer vi krig, står det blant annet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer