TOK ANSVARET: President Obama sier ansvaret for bonusutbetalingene i AIG til syvende og sist faller på ham. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Larry Downing
TOK ANSVARET: President Obama sier ansvaret for bonusutbetalingene i AIG til syvende og sist faller på ham. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Larry DowningVis mer

Obama tar på seg ansvaret for AIG-skandalen

- De holder oss nærmest som gisler, sier presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Barack Obama tar på seg det overordna ansvaret for AIG-skandalen, etter avsløringa om at forsikringsgiganten  har utbetalt milliardbonus til egne sjefer.

Dette skjedde samtidig som at selskapet fikk enorme summer i statlige krisepenger.

- Vi skrev ikke disse bonuskontraktene; Vi har mye på plakaten. Men det er passende å sørge for at slikt ikke skjer når du er sjefen, konkluderte presidenten ifølge CNN.

- Til alle i Washington som er opptatt av å finne ut hvordan de kan legge skylda på noen andre: Kom og prat med meg. For det er min jobb å sørge for at det ordnes opp i rotet, selv om det ikke var jeg som skapte det, sa Obama under et folkemøte i California.

Dodd tok på seg skyld

Denne uka ble det avslørt at AIG, verdens største forsikringsselskap, ga sjefene 1,1 milliarder kroner i bonuser - samtidig som at selskapet mottok rundt 180 milliarder dollar for å holde seg flytende i katastrofeåret.

Lederen av Senatets bankkomite, Chris Dodd, innrømmer nå at han står bak det juridiske smutthullet som tillot AIGs bonusfest, skriver CNN.

Dodd, som tidligere har nektet for forholdet, sa til kanalen han sto bak en formulering i regelverket i den statlige redningspakken, som gjorde at allerede eksisterende avtaler om bonuser ville gjelde selv om de fikk krisepenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Avtaleteksten som hadde med bonusutbetalinger å gjøre ble vedtatt enstemmig av Senatet, påpekte Dodd ifølge NTB.

Årsaken skal ha vært frykt for at bedriftene ville saksøke staten.

En oversikt på Opensecrets.org viser forøvrig at Dodd er den politikeren som har mottatt mest penger fra AIG i perioden mellom 1989 til 2008, totalt 281 038 dollar.

- Holder oss som gisler
Obama la til at han var «rasende» på griske sjefer som veltet seg i bonusutbetalinger mens skattebetalerne sprøytet inn redningspenger.

- Det som er like viktig er at vi sørger for å aldri havne i denne situasjonen igjen: Situasjonen hvor skattebetalerne sitter igjen med tapene i dårlige tider, mens rikdommen tilfaller toppene i gode tider, sa presidenten.

Obama ønsker nå at finansmyndighetene har de fullmakter som skal til for å hindre at selskaper som AIG tar for store risikoer, skriver NTB.

- Vi må sørge for at det finnes reguleringer som gjør det umulig for selskaper å denne typen risikoer. De har kommet i en posisjon der de nærmest holder oss som gisler, påpeker Obama.

- For de fleste amerikanere står AIG nå for arroganse, inkompetanse og grådighet, konstaterer demokraten Paul Hodes, skriver NTB.

Må endre navn
AIG-toppsjef Edward Liddy måtte i går stå skolerett for kongressen. Han sa at noe av bonuspengene skulle tilbakebetales og at flere allerede hadde frasagt seg pengene, skriver NTB.

Han mente det er mulig å redde selskapet fra konkurs, men at merkenavnet trolig er så ødelagt at det må endres.

HAN LOT DET SKJE: Senator Christopher Dodd innrømmer at han sto bak en formulering i regelverket for den statlige redningspakken som gjorde bonusutbetalingene mulig. Foto: Scanpix/AP Photo/Susan Walsh
HAN LOT DET SKJE: Senator Christopher Dodd innrømmer at han sto bak en formulering i regelverket for den statlige redningspakken som gjorde bonusutbetalingene mulig. Foto: Scanpix/AP Photo/Susan Walsh Vis mer

Finansminister Timothy Geithner fastslo at AIG må tilbakebetale milliarden de har brukt på bonusfest, i form av at pengene trekkes fra framtidig pengestøtte.

Etter at New Yorks statsadvokat Andrew Cuomo på mandag stevnet AIG, så kom det fram informasjon om hvem i selskapet som har mottatt gigantbonusene.

73 personer skal ifølge AP ha mottatt over 1 million hver. 11 av dem har forlatt selskapet, ifølge Cuomo.

- Utbetalingene ble gjort til personer som med sin innsats var med på å lede AIG til store tap og nesten kollaps, skrev Cuomo i et brev til demokratisk kongressmedlem Barney Frank, som også er leder av finanskomiteen i Representantenes Hus.

I KRISE: AIG utbetalte store beløp i bonuspenger til egne sjefer, samtidig som at selskapet var i dyp krise og mottok redningspenger fra staten. Foto: SCANPIX/AP Photo/Mark Lennihan
I KRISE: AIG utbetalte store beløp i bonuspenger til egne sjefer, samtidig som at selskapet var i dyp krise og mottok redningspenger fra staten. Foto: SCANPIX/AP Photo/Mark Lennihan Vis mer