Obama tar sikte på å bli første svarte president

Den karismatiske og ungdommelige senatoren Barack Obama har tatt det første formelle skrittet i kappløpet for å bli den første svarte presidenten i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

45 år gamle Obama sendte tirsdag inn sine papirer til den føderale valgkommisjonen, heter det på hans egen nettside. Han har også dannet en komité for å samle inn penger presidentkampanjen, noe som også åpner for at han kan begynne å ansette folk til valgkampen.

Obamas kandidatur har vakt begeistring blant grasrota i det demokratiske partiet. Dersom han lykkes, blir han USAs første svarte president.

I og med at han nå entrer arenaen, kan det se ut som kampen om den demokratiske nominasjonen blir et gigantenes oppgjør mellom ham og Hillary Clinton, nåværende senator fra New York og tidligere presidentfrue.

Andre kandidater, som tidligere visepresidentkandidat John Edwards, risikerer å bli skjøvet ut over sidelinja.

– Jeg ventet virkelig ikke å være der jeg er nå for ett år siden, skriver den nye demokratiske stjernen på nettsiden sin. Han skal nå bruke de neste ukene på å sondere terrenget rundt om blant USAs velgere før han 10. februar i hjembyen Chicago formelt kunngjør om han stiller til valg.

Trenger ny politikk 

I et videoopptak i forbindelse med tirsdagens erklæring sier han at politikerne i Washington er så splittet og opptatt av bitre motsetninger at det ikke lenger er mulig å takle de store problemene som krever løsninger.

 – Vi må først forandre måten vi driver politikk på. Vi må komme sammen for våre felles interesser som amerikanere, sa han.

Han peker også på at beslutningene som er tatt i de årene George W. Bush har vært president, som Irak-krigen og den stadig sterkere avhengigheten av olje, har satt USA i en utsatt og farlig posisjon.

Obama, som er sønn av en svart kenyansk far og en hvit amerikansk mor fra Kansas, har kommet som en kule på den amerikanske politiske scenen, bare to år etter at han ble valgt til sin første seksårsperiode i Senatet.

Glitrende tale
Han ble først kjent da han holdt en glitrende hovedtale på demokratenes landsmøte for to år siden, der John Kerry ble nominert til partiets kandidat.

Det var etter å ha holdt den samme talen i 1988 at den da nesten ukjente Bill Clinton ble kjent for amerikanerne. Fire år senere ble han president.

Mange eksperter er overrasket over at Obama stiller allerede så tidlig i karrieren, selv om ryktene har gått lenge.

– Jeg er svært overrasket. Men kanskje han tenker at valget aldri blir like åpent som det blir denne gangen, sier Larry Sabato ved Virginia-universitetet.

Han peker på at det er første gang siden 1928 at det verken er en sittende president som søker gjenvalg, eller en sittende visepresident som stiller. Uten en sittende kandidat er mulighetene større for en novise som Obama, sier han.

Entusiastisk mottakelse 

Den progressive demokraten, som i motsetning til Hillary Clinton kan skryte av at han var motstander av Irak-krigen fra begynnelsen av, får en entusiastisk mottakelse overalt han kommer.

Med sin elskverdige framtoning, karismatiske talestil og gode utseende har Obama raskt blitt en yndling i mediene. Han er langt mindre provoserende for store grupper av amerikanere enn Hillary Clinton er.

Med oppvekst delvis i Indonesia og delvis i den amerikanske delstaten Hawaii med sine polynesiske og asiatiske tradisjoner, har Obama en forståelse for andre kulturer som mange amerikanere mangler.

Samtidig representerer han også det optimistiske bildet USA har av seg selv, som en person med bakgrunn i mange kulturer, sier Sabato. I tillegg står han for framtiden, siden USA om få tiår ikke lenger er et land med hvitt folkeflertall.

Før han kom med i politikken, var han advokat, utdannet ved Harvard, og aktiv på grunnplanet i nabolaget i Chicago der han bodde. Han er gift med Michelle Obama, som også er advokat. Paret har to unge døtre.

(NTB)

PRESIDENT-KANDIDAT: Karismatiske Barack tok tirsdag de første formelle skrittene for å bli demokratenes presidentkandidat ved valget i 2008.