Obama til Brende: - Hvis vi kunne tidoblet Norge, hadde ting gått mye bedre i verden

Barack Obama med en siste klimaspurt i Alaska.

LOOK TO NORWAY: USAs president, Barack Obama, mener verden ville vært mye bedre hvis Norge var større. Det fortalte han til utenriksminster Børge Brende under klimakonferansen Glacier i Alaska. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
LOOK TO NORWAY: USAs president, Barack Obama, mener verden ville vært mye bedre hvis Norge var større. Det fortalte han til utenriksminster Børge Brende under klimakonferansen Glacier i Alaska. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANCHORAGE (Dagbladet):
- Barack Obama har beskrevet klimaforandringer som en av de store utfordringene vi står overfor i dette århundret. Det som skjer i Alaska er ikke bare en forsmak på hva som kommer, men en oppvekker og en alarm, sa USAs utenriksminister John Kerry da han natt til tirsdag norsk tid introduserte Obama på den arktiske klimakonferansen Glacier i Anchorage i Alaska.

På konferansen er også blant andre utenriksminister Børge Brende og representanter for en rekke andre land med interesser i Arktis.

For Obama er konferansen og besøket i Alaska et forsøk på en siste spurt for å få med både USA og resten av verden på en forpliktende avtale under klimatoppmøtet i Paris i desember. Det kan bli den siste store saken som danner ettermælet for Obama.

- Dette året i Paris må være året da verden endelig når en avtale om å redde den ene planeten vi har, mens vi fortsatt kan, sa Obama i sin tale.

- Trusselen er her Han beskrev i deltalj hvordan hvordan menneskelig aktivitet og klimagassutslipp er i ferd med å ødelegge klima raskere enn hva vi hittil har trodd.

- Vitenskaper beviser at den en gang så fjerne trusselen nå er her. Arktis er en ledende indikator på hva hele planeten står overfor, forklarer Obama.

I Alaska smelter permafrosten. Det ødelegger hjem og infrastruktur. Havet blir varmere og surere, og enkelte landsbyer er i ferd med å forsvinne i havet. Bare i sommer har skogbranner brent i Alaska over områder på størrelse med hele delstaten Massachussetts.

- Klimaendringer skjer her og nå. Det blir mer dramatisk for hvert år. Allerede forandrer det hvordan folk i Alaska lever. Det vil forandre hvordan vi alle lever, sier Obama.

I den svært engasjerte talen beskrev han hvordan ingen land handler fort nok.

- Klimaet forandrer seg fortere enn vår innsats for å gjøre noe. Jeg er kommet hit som leder av verdens største økonomi og verdens nest største utslipper. Vi anerkjenner vårt ansvar for problemet, og vi tar vårt ansvar for å bidra til en løsning, sier Obama.

- Ingen handler raskt nok De neste tre dagene skal han reise rundt i Alaska.

TAKKET: USAs utenriksminister John Kerry takket Norges utenriksminister Børge Brende (H) for godt samarbeid under klimakonferansen Glacier i Anchorage i Alaska. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
TAKKET: USAs utenriksminister John Kerry takket Norges utenriksminister Børge Brende (H) for godt samarbeid under klimakonferansen Glacier i Anchorage i Alaska. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil snakke mer om utfordringene for Alaska og for USA som en arktisk makt. Vi jobber hardt for å gjøre vår del for å møte dette problemet.Men ingen av landene her handler raskt nok, sa Obama henvendt til alle landene som var representert rundt møtebordet.

Han mener alle må handle nå.

- La oss være ærlige. Det har alltid vært en motforestilling mot å handle av frykt for at det bremser økonomien. Men få ting vil påvirke livene våre og økonomien så negativt som klimaendringer, sier Obama og ramser opp tørke, flom, stigende hav, flere flyktninger, større knapphet og flere konflikter.

Han er også opptatt av å komme klimaskeptikerne til livs for å nå en forpliktende avtale.

- De som fornekter vitenskapen er på sin egen krympende øy. Enhver såkalt leder som ikke tar dette alvorlig, eller som behandler det som en spøk, er ikke egnet til å lede. På dette temaet er det mulig å være for sein. Det tidspunktet er nesten forbi, sier Obama.

Hyllet Norge Etter talen håndhilste gikk Obama rundt møte bordet. En av de første han utvekslet noen ord med var Norges utenriksminister Børge Brende (H).

- Denne talen var veldig sterk. Han understreker at USA viser lederskap. Han satte helt klare mål på klimaområdet og Arktisk råd. Nå setter Obama klima og Arktis på agendaen, og der tror jeg det vil bli stående det halvannet året Obama har igjen, sier Brende til Dagbladet og annen norsk presse og legger til:

- Det var veldig inspirerende. Han fortalte at dersom vi hadde tidoblet Norge, så hadde ting gått mye bedre i verden. Det sa han helt på eget initiativ. Jeg svarte at vi takker for det, men vi er jo også ydmyke for de utfordringene vi står overfor.

Brende skal møte Kerry på nytt i oktober.

- Kerry sa under en av de lukkede seansene at fram mot Paris skal vi løfte Arktis og det som skjer i Arktis mye tydeligere. Her skjer klimaendringene dobbelt så raskt som i verden for øvrig, sier Brende.

VELKOMMEN: Ivrige demokrater tok til gatene i Anchorage i Alaska for å ønske president Barack Obama velkommen. Han er den første sittende presidenten til å besøke arktisk Alaska. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VELKOMMEN: Ivrige demokrater tok til gatene i Anchorage i Alaska for å ønske president Barack Obama velkommen. Han er den første sittende presidenten til å besøke arktisk Alaska. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Er verden nærmere en klimaavtale i Paris etter denne konferansen?

- Jeg tror landene i Arktis er mye mer klare på at vi må stå sammen og få fram konsekvensene av klimaendringene i Arktis og bruke Arktis aktivt fram til klimatoppmøtet, sier Brende.

Politisk prestisje Utenriksministeren berømmer Obama for å legge sin politiske tyngde i denne saken.

- Han sendte et veldig sterkere signal i dag enn jeg har hørt tidligere om at det er avgjørende for USA med en avtale i Paris.  Han vil åpenbart legge sin politiske prestisje på å få til en offensiv klimaavtale. Det er veldig bra, sier Brende.

At dette handler om Obamas ettermæle, mener også en rekke amerikanske eksperter.

- Alaskaturen er virkelig et viktig tegn på hva som er hans øverste prioritet. Det er det ultimate ettermæletemaet fordi det er noe som vil påvirke mange generasjoner med amerikanere, sier tidligere energirådgiver for Obama, Sharon Burke, til Reuters.

SISTE SPURT: USAs president, Barack Obama, kom mandag til Anchorage i Alaska. Nå vil han satser han alt på å få verden med på en klimaavtale ved å dra på tur og vise fram konsekvensene av klimaendringer i Alaska. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
SISTE SPURT: USAs president, Barack Obama, kom mandag til Anchorage i Alaska. Nå vil han satser han alt på å få verden med på en klimaavtale ved å dra på tur og vise fram konsekvensene av klimaendringer i Alaska. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer