Obama til frontalangrep på Romney

Kaller republikanernes budsjettforslag for renspikket sosialdarwinisme som bare tjener de rike.

KRITIKK: President Barack Obama brukte sin lunsjtale til amerikanske redaktører til å komme med knallhard kritikk mot Mitt Romney, som seiler opp til å bli hans motkandidat i den kommende presidentkampen. Foto:  EPA/Ron Sachs/NTB-Scanpix
KRITIKK: President Barack Obama brukte sin lunsjtale til amerikanske redaktører til å komme med knallhard kritikk mot Mitt Romney, som seiler opp til å bli hans motkandidat i den kommende presidentkampen. Foto: EPA/Ron Sachs/NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I talen, der han skisserte opp den økonomiske visjonen han legger til grunn for sin valgkamp, nevnte han for første gang Mitt Romney ved navn og avslørte dermed at han regner Romney som sin sannsynlige motstander til høsten.

Romney styrket sin posisjon som Republikanernes kandidat med seier i nominasjonsvalgene i Wisconsin, Maryland og Washington D.C. tirsdag.

Åpenbart ivrig etter å komme i gang med valgkampen, la Obama fram et innstendig forsvar for sin visjon om at staten må brukes til å bygge et mer rettferdig USA for framtiden.

Han spurte om Romney virkelig mente alvor da han kalte det republikanske budsjettforslaget som nylig ble vedtatt av de konservative i Representantenes hus, for strålende.

Ytterliggående Selv ser Obama forslaget som en ytterliggående plan som har til formål å kutte i populære budsjettposter under dekke av å redusere budsjettunderskuddet.

Slik han ser det, blir det mange stemmer å hente til høsten på et republikansk budsjettforslag som etter hans mening er til stor skade for vanlige folk.

- Forkledd som en plan for å redusere underskuddet er dette i virkeligheten et forsøk på å virkeliggjøre en ytterliggående visjon i vårt land. Det er dårlig skjult sosialdarwinisme, sa han.

- Forslaget er i strid med hele vår historie som et mulighetenes land der alle som er villig til å arbeide, har muligheten for sosial framgang. Det er en oppskrift på nedgang og forfall, sa han videre i talen som ble holdt i foreningen for amerikanske redaktører og journalister.

Han sa at Republikanerne den siste tiden har lagt seg langt ut mot høyre, og at hans egen visjon ligger langt nærmere det som er USAs historiske tradisjoner.

Listet opp I talen listet han opp en rekke populære poster det blir kutt i om Republikanerne skulle få sin vilje, fra utdanning til helsetjenester, og han varslet at forslaget kunne bety slutten for Medicare, de statlige helsetjenestene for eldre.

Budsjettforslaget Republikanerne fikk gjennom i Representantenes hus, reduserer underskuddet ved å kutte utgiftene uten å øke skattene. Tvert imot ville høyeste skattesats både for personlige skatteytere og selskaper reduseres fra 35 prosent til 25 prosent.

Forslaget har ingen mulighet for å bli virkelighet, siden Senatet, der demokratene har flertall, vil stemme imot det.

Men for valgkampformål er budsjettforslaget svært tjenlig for Obama og Demokratene. Målet med talen var å fastslå at om Romney vinner til høsten, blir dette politikken amerikanerne vil få oppleve

(NTB)