Obama tilbakeviser påstander om rakettskjold

Har ikke tilbudt Russland å skrinlegge planene.

AVVISER BYTTEHANDEL: President Obama avviser rakettskjoldpåstandene i New York Times. I dag hadde han besøk av Storbritannias statsminister Gordon Brown. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
AVVISER BYTTEHANDEL: President Obama avviser rakettskjoldpåstandene i New York Times. I dag hadde han besøk av Storbritannias statsminister Gordon Brown. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Barack Obama tilbakeviser påstandene om at han har tilbudt seg å skrinlegge planene om et rakettskjold i Øst-Europa mot at Russland bistår i å hindre Iran i å utvikle langtrekkende raketter.

Den amerikanske avisa New York Times skrev tirsdag at dette tilbudet ble satt fram i et hemmelig brev fra Obama til hans russiske kollega Dmitrij Medvedev i februar. Brevet ble ifølge tjenestemenn sendt med spesialkurer og overlevert for hånd, heter det i artikkelen.

Obama sa tirsdag at avisas framstilling var unøyaktig, og at det ikke var snakk om noe motytelse.

- Uttalelsen var den samme som jeg har kommet med tidligere, nemlig at rakettskjoldet, slik det er utplassert, har til hensikt å håndtere en iransk trussel, og ikke en russisk, understreket Obama tirsdag, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Obamas forgjenger George W. Bush skapte sterk motvilje i Moskva med sine planer om å utplassere avskjæringsraketter i Polen og et radaranlegg for styring av disse rakettene i Tsjekkia. Russerne lot seg ikke berolige av forsikringer om at systemet ikke var rettet mot dem, men mot «skurkestater» som Libya - eller Iran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer