Obama tillater nye militærrettssaker på Guantanamo

USAs president gir opp forsøket på å få stengt leiren.

HELOMVENDING: President Barack Obama har ikke fått gjennomslag for å stenge fengselet i Guantanamo-basen på Cuba, og vil nå tillate nye millitærrettsaker. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
HELOMVENDING: President Barack Obama har ikke fått gjennomslag for å stenge fengselet i Guantanamo-basen på Cuba, og vil nå tillate nye millitærrettsaker. Foto: Pablo Martinez Monsivais/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama har tidligere lovet at fengselet på marinebasen på Cuba skal stenges, noe som har møtt sterk motstand blant amerikanske folkevalgte.

Siden Obama ble tatt i ed som president i januar 2009, har det ikke blitt iverksatt nye rettssaker mot Guantanamo-fanger. Nå opphever Obama denne praksisen.

Jobben med å få stengt leiren har vist seg å bli svært vanskelig. Store deler av kongressen i USA er sterkt imot at de innsatte skal bli stilt for retten i det sivile rettssystemet.

Samtidig er statusen til mange av de innsatte uklar.

Obama sa i dag at han nå også innfører flere tiltak som skal gjøre det mulig å stille de terrormistenkte for retten, samtidig som man sikrer at fangene blir behandlet humant.

(NTB-AFP)