Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Obama trodde ikke på egen krigsstrategi

USAs tidligere forsvarsminister hardt ut mot Obama-administrasjonen i ny bok.

HARDT UT MOT OBAMA: USAs tidligere utenriksminister Robert Gates (t.h) går hard tut mot president Barack Obama i ny bok. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix
HARDT UT MOT OBAMA: USAs tidligere utenriksminister Robert Gates (t.h) går hard tut mot president Barack Obama i ny bok. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere forsvarsminister Robert Gates sier i en ny bok at president Barack Obama ikke hadde tro på sin egen strategi i Afghanistan og tvilte på om den noensinne ville lykkes.

«Presidenten stolte ikke på sin egen general, han kunne ikke fordra Karzai, han trodde ikke på sin egen strategi, og han anså ikke krigen for å være hans. For ham dreide alt seg om å komme seg ut», skriver Gates i sine memoarer.

Gates, som var George W. Bushs forsvarsminister og som fortsatte under Obama fram til 2011, kommer med den bitende kritikken i boka «Duty: Memoirs of a Secretary of War» som kommer i bokhandlene neste uke.

Plaget av tvil Etter at han hadde godkjent å sende nye 30 000 soldater til Afghanistan etter en lang og bitter debatt innad i Det hvite hus, virket presidenten plaget av tvil mens han fort mistet troen på strategien, skriver Gates.

Tonen i boka er til tider overraskende bitter når man tar i betraktning Gates' vanligvis så balanserte og flegmatiske framtreden mens han var forsvarsminister.

Den tidligere CIA-direktøren og republikaneren Gates klager blant annet over at Obama og Det hvite hus stadig blandet seg inn i Pentagons saker, selv om de sivile tjenestemennene manglet kunnskap om militære saker.

Gates skriver at han aldri tvilte på Obamas støtte til soldatene. Det var Obamas støtte til selve oppdraget han tvilte på.

Mistro og mistenksomhet Han hevder at det hersket dyp mistro og mistenksomhet mot militære offiserer i hele Obama-administrasjonen, inkludert hos presidenten og visepresidenten.

«Det ble et stort problem for meg mens jeg forsøkte å ivareta forholdet mellom Obama som øverstkommanderende og hans militære ledere», skriver Gates.

Etter et spent møte om Afghanistan i 2009 sier han at han var nær ved å søke avskjed fordi han følte sterk uro over Obamas og Det hvite hus' mangel på forståelse for usikkerheten og uforutsigbarheten ved krig.

Han setter imidlertid stor pris på Obamas beslutning om å godkjenne aksjonen mot Osama bin Ladens tilholdssted i Pakistan, som han selv først var imot.

MISLIKTE JOE BIDEN: USAs tidligere forsvarsminister Robert Gates (t.h) mener visepresident Joe Biden «har tatt feil i praktisk talt hver eneste utenrikspolitiske og forsvarspolitiske sak de siste 40 årene». Foto:  Reuters/Jim Watson/NTB Scanpix
MISLIKTE JOE BIDEN: USAs tidligere forsvarsminister Robert Gates (t.h) mener visepresident Joe Biden «har tatt feil i praktisk talt hver eneste utenrikspolitiske og forsvarspolitiske sak de siste 40 årene». Foto: Reuters/Jim Watson/NTB Scanpix Vis mer

«Det var en av de modigste beslutningene jeg noensinne har sett i Det hvite hus», skriver han.

Gates har også lite annet enn ros for Hillary Clinton som var utenriksminister mens han var forsvarsminister, og som han åpenbart har stor respekt for.

Til Obamas forsvar Etter at boka ble anmeldt i Washington Post av Bob Woodward, sendte Det nasjonale sikkerhetsråd ut en erklæring som forsvarte Obamas rolle.

«Det er vel kjent at presidenten har vært sterkt innstilt på å videreføre kampen for å tilføye al-Qaida nederlag, samtidig som vi har en klar plan for å trappe ned krigen», heter det i en erklæring fra talskvinne Caitlin Hayden.

Hun slo også tilbake mot Gates' påstand om at visepresident Joe Biden «har tatt feil i praktisk talt hver eneste utenrikspolitiske og forsvarspolitiske sak de siste 40 årene».

En talsmann for Det hvite hus sa at det var vel kjent at Obama var motstander av krigen i Irak fra første stund, og at han fulgte opp strategien for Afghanistan som Gates var med på å utforme.

(NTB)

LIKTE HILLARY CLINTON: Robert Gates har lite annet enn ros for Hillary Clinton som var utenriksminister mens han var forsvarsminister, og som han åpenbart har stor respekt for. Foto: 
Reuters/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
LIKTE HILLARY CLINTON: Robert Gates har lite annet enn ros for Hillary Clinton som var utenriksminister mens han var forsvarsminister, og som han åpenbart har stor respekt for. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/NTB Scanpix Vis mer