Obama: Trump stiller opp for NATO

Washington (NTB): Påtroppende president Donald Trump kommer til å stille seg bak NATO, slår president Barack Obama fast.

SNAKKET UT: Barack Obama holdt mandag sin første pressekonferanse etter valget. Foto: Reuters / NTB scanpix
SNAKKET UT: Barack Obama holdt mandag sin første pressekonferanse etter valget. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende president Donald Trump kommer til å stille seg bak NATO, slår president Barack Obama fast.

- I min samtale med Trump i forrige uke viste han stor interesse for å opprettholde våre viktige forpliktelser, som NATO, sa Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus mandag.

Uttalelsen var svar på et spørsmål fra Wall Street Journal på om hvorvidt omverdenen har grunn til å frykte USAs utenrikspolitikk når Trump har overtatt makten.

- En av de flotte tingene med USA er at presidenten selvsagt er landets leder. Men innflytelsen vi har er ikke bare resultat av presidentens arbeid. Den er resultat av arbeid som kommer fra utallige instanser, som diplomater, etterretning og militærledere. Det er et løpende arbeid under overflaten. Dette vil fortsette, sa Obama.

MØTE: President Barack Obama, her avbildet med Donald Trump som gjest i Det hvite hus torsdag i forrige uke etter et møte dem imellom. Foto: Reuters / NTB scanpix
MØTE: President Barack Obama, her avbildet med Donald Trump som gjest i Det hvite hus torsdag i forrige uke etter et møte dem imellom. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Myk overgang

Det hvite hus tilrettelegger nå overgangen til ny ledelse, og målet er å overlevere et USA i sterkest mulig posisjon slik at Donald Trump kan bygge videre på det, sier president Barack Obama.

- Vi skal sørge for at vi avslutter det vi begynte på. Mitt mål i januar er at USA står i en sterkest mulig posisjon slik at Trump kan bygge videre på dette, sa Obama mandag på sin første pressekonferanse etter at Trump vant presidentvalget forrige uke.

Obama understreket viktigheten av at hans stab i Det hvite hus tilrettelegger en så myk overgang som mulig.

- I god stand

- Det er ikke noe grunnloven krever, men det er normer som vi følger i vårt demokrati. Det er en del av det som gjør at dette landet fungerer. Så lenge jeg er president, skal vi opprettholde denne normen. Jeg har sagt til min stab at vi skal være stolte av å kunne overlate bilen i god stand når vi overleverer nøklene, sa Obama.

Han mener USA er i en bedre stand nå enn da han overtok, og nevner jobbvekst, inntektsvekst og nedgang i fattigdom.

Om et par uker legger Obama ut på sin siste utenlandstur som president.

- Jeg ser fram til først å besøke Hellas, så Tyskland der jeg skal møte Angela Merkel. Tyskland har trolig vært vår nærmeste partner disse årene. Til slutt skal jeg møte de politiske lederne i Peru, sa Obama.

- Forpliktelser opprettholdes

Omverdenen kan stole på at USA opprettholder internasjonale forpliktelser overfor sine allierte i forsvarsspørsmål. Men det ser mørkt ut for en handelsavtale for stillehavssamarbeidet (TTP), uttaler nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice.

I et intervju med AFP understreker hun at hun ikke kan snakke på vegne av Trump, eller spekulere på hva hans utenrikspolitikk vil bli, men hun beroliger USAs partnere i NATO og rundt Stillehavet om at de ikke vil bli tilsidesatt.

- Det hvite hus' tyngde, tyngden av det amerikanske globale lederskapet, og ansvaret dette medfører, og historien vi deler, interessene som alltid finnes der, gjør at våre allierte og partnere kan anta og forvente at USA vil opprettholde sine forpliktelser, sier hun.

(NTB)