Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama utelukker ikke væpning av libyske opprørere

Men det kan bryte FNs våpenblokade.

UNDER PRESS: President Barack Obama er under press i Libya-konflikten - både fra dem som er for væpning av opprørerne, og dem som er imot. Foto: JIM YOUNG/REUTERS/SCANPIX
UNDER PRESS: President Barack Obama er under press i Libya-konflikten - både fra dem som er for væpning av opprørerne, og dem som er imot. Foto: JIM YOUNG/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg utelukker det ikke, men jeg åpner heller ikke for å gjøre det. Vi foretar våre vurderinger, blant annet av hva vi tror Muammar Kadhafis styrker kommer til å gjøre, sier Obama i et intervju med fjernsynsstasjonen NBC.

USA har alt gått med på å forsyne opprørerne med ikke-militær hjelp i form av kommunikasjonsutstyr, medisinsk utstyr og muligens også transportbistand, opplyser Obama.

Våpenblokade FNs sikkerhetsråd har innført våpenblokade av Libya, og spørsmålet om væpning av opprørerne i landet er derfor omstridt.

Storbritannias forsvarsminister Liam Fox slo i helga fast at slik væpning vil være et brudd på våpenblokaden.

- Vi væpner ikke opprørerne, og vi planlegger ikke å gjøre det, sa Fox.

Utenriksminister William Hague er tilsynelatende av en annen oppfatning og sa tirsdag at FNs resolusjon 1973 kan åpne for væpning av opprørerne.

Han fikk støtte fra sin amerikanske kollega Hillary Clinton.

Tolkning - Vår tolkning er at Sikkerhetsrådets resolusjon 1973 overkjører det absolutte forbudet mot å gi våpen til noen i Libya, og det kan derfor overføres våpen dersom et land skulle ønske å gjøre dette, sa Clinton.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé tolker ikke FN-resolusjonen slik, men er likevel villig til å diskutere muligheten av å gi våpenhjelp til opprørerne.

- Dette er noe vi er villige til å diskutere med våre samarbeidspartnere, sa Juppé tirsdag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke tilhenger av å forsyne de libyske opprørerne med våpen.

- Om man skal følge mandatet til resolusjonen, er det ikke noen åpning for å bevæpne noen som helst, sa Støre tirsdag.

- Ingen militær løsning Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har heller ingen tro på en militær løsning av konflikten i Libya.

- Norge støtter en FN-ledet verden, og da er bruk av militærmakt av og til nødvendig. Men det er ingen militær løsning på problemene i Libya, bare en politisk, sa han i Stortinget tirsdag.

FN-resolusjonen gir heller ikke noe mandat til å jakte på Kadhafi, understreket statsministeren.

- Dette er ikke et vedtak om å avsette eller skifte ut Kadhafi. Det er riktignok satt i gang gransking om hvorvidt han og den politiske ledelsen har brutt folkeretten, og derfor vil mange land, blant dem Norge, at han skal gå av. Men vi støtter ikke at det skal brukes militær makt for å fjerne ham, sa Stoltenberg.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media