KONVERTITT: 35-åringen skal ha blitt raskt radikalisert etter at han konverterte til islam. Foto: PRIVAT
KONVERTITT: 35-åringen skal ha blitt raskt radikalisert etter at han konverterte til islam. Foto: PRIVATVis mer

Obama utpeker nordmann (35) som «global terrorist»

Mistenkes for å ha fått bombeopplæring av al-Qaida i Jemen. Satt på amerikansk terrorliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet har den 35 år gamle mannen reist gjentatte ganger til Jemen for å få opplæring av al-Qaida på Den arabiske halvøy.

I et notat fra myndighetene heter det at mannen var i landet flere ganger i perioden 2008 til 2011 for å få terrortrening. Han skal ha fått opplæring i å lage bombebelter, veibomber og bilbomber.

Dagbladet får bekreftet at også norske myndigheter ser på nordmannen som en av de aller største truslene mot vesten som har kommet fra Norge. Dette fordi han har fått en helt annen opplæring enn eksempelvis Syria-krigerne som kjemper for ISIL og andre grupper.

Konverterte i 2008 Den terrorutpekte nordmannen skal være trent opp av al-Qaida i Jemen som soloterrorist - han har fått sprengstoffopplæring og trening i selvmordsbombeangrep.

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan den norske mannen raskt ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008.

Han er en tidligere venstreradikal med plettfri vandel, født og oppvokst i Oslo-området. Han vokste opp med hvite, norske foreldre og hadde sin ungdomstid i radikale politiske miljøer og Oslos musikkmiljø. På CV-en har han oppført jobber i byggefirmaer og en barnehage.

- Han kuttet kontakt med alle de gamle vennene etter at han ble radikal, sa en tidligere venn til Dagbladet i 2012, da saken først ble offentlig kjent.

Jaget av sikkerhetstjenester Mannen konverterte etter at han giftet seg med en kvinne fra et nordafrikansk land i 2008. Kona knyttes ikke til radikal islam og hadde i 2012 forlatt Norge, trolig til sitt opprinnelige hjemland. De er skilt og har ett barn.

Mannen er bl.a. jaget av CIA, britenes MI6 og MI5, Forsvarets etterretningstjeneste, PST og andre vestlige sikkerhetstjenester.

- Ja, vi er klar over at han nå er plassert på denne listen, i henhold til de kriteriene amerikanske myndigheter stiller. Vi har ingen kommentarer ut over det, sier seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Amerikanske myndigheter merket nordmannen som en Specially Designated Global Terrorist (SDGT), som «utpeker terrorister og de som støtter terrorister eller terrorhandlinger», ifølge USAs utenriksdepartement. Dette betyr blant annet at eventuelle verdier i USA fryses, og at amerikanske statsborgere forbys å utføre noen form for handel eller transaksjoner med mannen.

Det er ikke kjent hvor i verden den terrorlistede nordmannen nå befinner seg. Faren sier i et intervju med VG at han «regner med at han sitter i Jemen og blar Koranen».

Frykter al-Qaida i Jemen Tidligere i juli skjerpet USA sikkerheten ved en rekke europeiske flyplasser av frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen akter å smugle bomber om bord i fly.

De utpeker al-Qaida-nettverket i Jemen, som nordmannen sies å være tilknyttet, som en av de største truslene mot flysikkerheten. Blant annet antas al-Qaidas fremste bombemaker Ibrahim Hassan Tali al-Asiri (32) å oppholde seg i fjellområdene nord i Jemen. Han ble satt på terrorlista SDGT i USA i 2011.

Dagbladet kommer med mer.