Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama utsetter hemmelig møte med Edwards

Slåss med Hillary om eks-rivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både Hillary Clinton og Barack Obama prøver nå desperat å sikre seg støtten til John Edwards.

Det vil gi dem hjelp til å huke inn hans mange tilhengere i delstater som ennå ikke har valgt side i duellen, en mulig gavepakke i en valgkamp der de to gjenværende kandidatene fremdeles kniver side om side.

- Vil møtes snart

Sist torsdag var Hillary Clinton på hemmelig besøk hjemme hos sin tidligere rival i Nord-Carolina. Det politiske stevnemøtet ble riktignok raskt kjent i media, selv om ingenting har lekket ut om innholdet i samtalen mellom de to.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters førte det viktige møtet til at Hillary kom over to timer for seint til et valgkamparrangement i Virginia.

Obama på sin side planla et tilsvarende møte i kveld, men ifølge blant andre ABC News ble møtet utsatt. Det skjer angivelig fordi Obama-leiren vil prøve unngå et enormt medieoppbud rundt seansen før de vet noe om utfallet av den.

- De to har snakket sammen og vil møtes snart, men denne gangen ble medieoppmerksomheten så intens og ute av kontroll, med reportere som har slått leir utenfor Edwards\' hjem, forteller anonyme kilder i staben til begge politikerne, ifølge New York Times.

- Bør være bekymringsfullt

STADIG FRAMGANG: Barack Obama ligger an til å vinne også de neste tre primærvalgene imorgen, men Hillary kan komme hardt tilbake om et par uker. Foto: JIM WATSON / AFP
STADIG FRAMGANG: Barack Obama ligger an til å vinne også de neste tre primærvalgene imorgen, men Hillary kan komme hardt tilbake om et par uker. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer

Før Edwards hoppet av berg-og-dalbanen hadde han og Obama nærmest blitt parhester i debatter og i den daglige ordkrigen med Hillary, og senatoren fra Nord-Carolina har i likhet med Barack profilert seg som motstander av den «gamle» Washington-politikken.

Mange forventet derfor at Edwards skulle kaste seg om halsen på Obama etter kort tid, men beslutningen lar altså vente på seg.

- Det at Edwards strever med å finne ut hvem han skal omfavne bør være bekymringsfullt for Obama. Edwards, særinteressenes nemesis, burde være enkel å plukke for «endringskandidaten» i demokratenes valgkamp med tanke på all kritikken Edwards har uttalt mot Clinton i månedsvis. Men utad ser det nå ut til at han er genuint i tvil. En omfavnelse av Clinton vil være et hardt slag mot Obama, skriver kommentatoren Dan Balz i Washington Post i dag.

Obama snakker jevnlig med Edwards på telefon, men også Clinton har holdt tett kontakt med den demokratiske storfisken. Da han resignerte, var begge konkurrentene hans raskt ute med å rose sørstatsmannens engasjement for fattige i USA offentlig, og lovet å drive kampen hans videre.

- Møtet vil bli flyttet. Vi kommer til å få det til å skje, sa Obama da han overraskende dukket opp på en kafé i Maryland i dag og umiddelbart ble omringet av nysgjerrige og pressefolk.

Edwards har de siste dagene ikke kommentert noen spekulasjoner rundt hans potensielle trumfkort. Obama har tidligere sikret seg blant andre de demokratiske mastodontene Edward Kennedy og John Kerry som støttespillere, mens fjorårets fredsprisvinner og tidligere presidentkandidat Al Gore så langt har forholdt seg taus om sine preferanser.

Hillary: - Leder fremdeles

Den spektakulært uforutsigbare primærvalgkampen i USA i år ble oppsummert slik av ABC News i dag:

image: Obama utsetter hemmelig møte med Edwards

«Alt du trenger å vite i fire enkle setninger: Massevis av demokrater vil at Hillary Rodham Clinton skal bli president. Massevis av demokrater vil at Barack Obama skal bli president. Massevis av republikanere vil at John McCain skal bli president. Massevis av republikanere vil IKKE at McCain skal bli president».

Tv-kanalen er ikke den første til å knuse krystallkula i denne omgang, etter en tilsynelatende uendelig rekke overraskelser som gjør at politiske analyser fra mange amerikanske «eksperter» de siste månedene har blitt pinlig utdaterte allerede.

Stillingen mellom Obama og Hillary er nå så lik at ingen har et godt svar på hvem som egentlig leder valgkampen. Obama gjorde imidlertid rent bord i fem nominasjonsvalg i helga, og er ventet å vinne både i Maryland, District of Columbia og Virginia i morgen med store marginer.

- Jeg leder fremdeles når det gjelder antall stemmer totalt og i antallet delegater, sa Hillary ifølge AP mandag, allerede da var det i beste fall en sannhet med modifikasjoner, og tirsdag kveld vil hun trolig ligge tydelig bak Obama.

Hvis hans medvind fortsetter vil ikke Clinton ha noen sjanse til å hevde seg igjen før tidligst 4. mars, i Texas og Ohio - der Obama stiller langt svakere, vel å merke ifølge skiftende meningsmålinger.

<B>GULLFUGLEN:</B> Både Hillary og Obama har traktert John Edwards så godt de kan etter at han avsluttet sitt forsøk på å bli demokratenes presidentkandidat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media