Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama utviser 35 russiske diplomater

Obama-administrasjonen med sanksjoner mot Russland.

OBAMA OG PUTIN: President Barack Obama utviser 35 russiske diplomater etter hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget, ifølge Reuters. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OBAMA OG PUTIN: President Barack Obama utviser 35 russiske diplomater etter hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget, ifølge Reuters. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama og amerikanske myndigheter tar drastiske grep mot Russland etter de russiske hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget.

Torsdag kveld skrev Obama under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer - GRU og FSB - og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Samtidig annonserte amerikanske myndigheter at de ville utvise 35 russiske diplomater og stenge to russisk-eide anlegg i USA, ett i New York og ett i Maryland.

Diplomatene har hatt «en oppførsel som ikke stemmer overens med deres diplomatiske status».

Den offisielle begrunnelsen for utvisningene var «trakassering av amerikanske diplomater i Moskva», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Diplomatene har 72 timer på seg til å forlate USA. Diplomatene skal ha jobbet ved den russiske ambassaden i Washington D.C. og ved det russiske konsulatet i San Francisco.

- Burde bekymre seg

Til sammen utgjør disse amerikanske sanksjonene mot Russland den kraftigste amerikanske reaksjonen på de angivelige russiske hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget.

FBI, CIA og andre etterforskningsorganer har konkludert med at Kreml sto bak hackerangrep mot Det demokratiske partiet og valgkampanjen deres i forkant av valget 8. november. Etterforskerne mener dette ble gjort for å hjelpe republikanernes kandidat, Donald Trump, med å vinne valget.

- Jeg har beordret en rekke represalier som respons på russiske myndigheters aggressive trakassering av amerikanske diplomater og hackerangrep rettet mot den amerikanske valgkampen, sa Obama torsdag, da han forklarte USAs valg.

- Alle amerikanere burde bekymre seg over Russlands handlinger. Dette er et svar på Russlands innsats for å skade amerikanske interesser, sa Obama torsdag.

Obama varslet deretter at flere represalier vil iverksettes framover. Noen av dem vil ikke bli offentliggjort.

Han annonserte dessuten at han vil avgradere en rekke dokumenter med teknisk informasjon relatert til russisk hacker-aktivitet. Obama begrunnet den varslede avgraderingen med at det ville «hjelpe nettverk-forsvarere i USA og i utlandet med å identifisere, oppdage og forstyrre Russlands globale kampanje med ondsinnet cyber-aktivitet».

Varsler represalier

Vladimir Putins talsperson, Dmitry Peskov, sier at Putin beklager USAs nye sanksjoner, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Peskov varslet deretter represalier mot USA, ifølge The Washington Post.

Både den russiske hackingen og de angivelige følgende av det avfeide selv Vlaidimir Putin i forrige uke. Under sin årlige pressekonferanse med journalister fra hele verden, svarte Russlands president på spørsmål i tre timer og 53 minutter.

Det demokratiske partiet er dårlige tapere, var konklusjonen til Putin da han fikk spørsmål om de angivelige russiske hackerangrepene.

- Tapere ser alltid etter en anledning til å skylde på andre, sa Putin, og kom med et forslag til Hillary Clintons parti:

- De taper på hver eneste front. De må lære seg å tape med verdighet.

Putin hyllet deretter Trump for å ha «tatt pulsen» på det amerikanske samfunnet. Russlands sterke mann mener at det var den ordentlige grunnen til at Trump vant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media