SIKKERHET? President Barack Obama uttaler seg ved sida av Nederlands statsminister, Mark Rutte. Obama beskyttes av et stort antall medbrakte sikkerhetsvakter fra Secret Service under besøket i Europa. Tre av dem ble sendt hjem etter en svært fuktig kveld på byen i Amsterdam. Foto: REUTERS / Scanpix / Michael Kooren
SIKKERHET? President Barack Obama uttaler seg ved sida av Nederlands statsminister, Mark Rutte. Obama beskyttes av et stort antall medbrakte sikkerhetsvakter fra Secret Service under besøket i Europa. Tre av dem ble sendt hjem etter en svært fuktig kveld på byen i Amsterdam. Foto: REUTERS / Scanpix / Michael KoorenVis mer

Obama-vakter sendt hjem etter fyll i Amsterdam

Tre av sikkerhetsvaktene i følget til president Barack Obama under besøket i Europa, er sendt hjem etter en fuktig kveld på byen i Amsterdam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre livvaktene fra Secret Service ble, ifølge The Washington Post, sendt hjem søndag, etter at de ansatte på hotellet der de bodde varslet den amerikanske ambassaden.

Hotellet slo alarm etter at de fant den ene av agentene overstadig beruset og sovende i en korridor søndag morgen, dagen før Obamas ankomst.

En talsmann for Secret Service bekrefter at tre av deres agenter «av disiplinære grunner» er sendt hjem og permittert mens saken etterforskes.

Colombia-skandale De tre agentene tilhører, ifølge godt informerte kilder, Secret Service's såkalte Counter Assault Team, kjent som CAT. Den ene av dem skal ha vært lagleder.

Secret Service ble rammet av en tilsvarende skandale da Obama besøkte Colombia i 2012. Tolv medlemmer av presidentens vaktstyrke festet da vilt og tok med seg prostituerte på rommet i Cartagena.

Ti av agentene ble seinere avskjediget og sjefen for Secret Service, Mark Sullivan, gikk kort tid etter av.

Strenge krav Secret Service har strenge regler for sine agenter, som ikke får røre alkohol i løpet av de ti siste timene før de går på vakt.

Agentene som ble sendt hjem fra Amsterdam søndag, skulle på vakt samme dag og brøt derfor trolig denne regelen.

Den amerikanske presidenten innledet mandag ei ukelang rundreise i Europa og Saudi-Arabia.

Elitevakter Medlemmene av CAT regnes som de beste av de beste og har i oppgave å beskytte presidenten dersom bilkortesjen hans kommer under angrep og bekjempe og tiltrekke seg eventuelle angripere, mens andre får presidenten i sikkerhet. Det stilles derfor strenge krav til agentenes skyteferdigheter og fysikk.

Obama var rasende etter skandalen i Cartagena og stemplet sikkerhetsagentenes oppførsel der som uakseptabel.

- Vi representerer det amerikanske folk og når vi reiser til et annet land, forventer jeg at vi lever opp til den aller høyeste standard sa Obama den gang.

(NTB)