STOR MOTSTAND: De republikanske politikerne og deres støttespillere gjør det ikke lett for Barack Obama å få gjennom helsereformen: Foto:  Astrid Riecken/Getty Images/AFP/Scanpix
STOR MOTSTAND: De republikanske politikerne og deres støttespillere gjør det ikke lett for Barack Obama å få gjennom helsereformen: Foto: Astrid Riecken/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Obama vant reformen - kan tape i retten

Folkevalgte statsadvokater fra tolv delstater vil ta helsereformen til retten fordi de mener den bryter med grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den omstridte helsereformen ble natt til i dag vedtatt av Representantenes hus med en knapp seier - 219 mot 212 stemmer. Etter et år med debatt rundt reformen er nok mange av demokratene klare for noe annet, men de politiske og juridiske kampene er slett ikke over.

Versjonen av helsereformen som ble vedtatt i Representantenes hus, er tidligere godkjent i Senatet. Den blir nå sendt til president Barack Obama slik at han kan sette sin signatur på vedtaket. I en egen avstemning vedtok kongressrepresentantene en rekke endringer i reformen, som nå må sendes tilbake til Senatet.

Vil hindre prosessenRepublikanerne planlegger å stikke kjepper i hjulene på prosessen på alle måter de kan: Fra å komme med hundrevis av endringsforslag til å utfordre reglene i den spesielle prosedyren som prøver å gjøre det umulig for republikanerne å stanse demokratene ved hjelp av uthaling.

Senatets opposisjonsleder, republikaneren Harry Reid, sier han vil bruke 20 timer til debatt over endringene på torsdag, ifølge The Washington Post, siden det er ventet at Obama vil signere vedtaket før den tid. Den republikanske senatoren John Cornyn sier til Fox News at de planlegger å komme med hundrevis av rettelser til lovforslaget. Hvis debatten starter alledere på torsdag, vil trolig disse bare forlenge debatten til senest lørdag, ifølge The Washington Post.

NY KAMP: 12 statsadvokater vil ta helsereformen til retten fordi de mener den bryter med grunnloven. Det kan bety nok en langvarig kamp for Barack Obama og demokratene. Foto: AFP  PHOTO/Jim Watson/SCANPIX
NY KAMP: 12 statsadvokater vil ta helsereformen til retten fordi de mener den bryter med grunnloven. Det kan bety nok en langvarig kamp for Barack Obama og demokratene. Foto: AFP PHOTO/Jim Watson/SCANPIX Vis mer

Hvis rettelsene blir vedtatt i løpet av debatten i Senatet må Representantenes hus nok en gang stemme over dem. Siden demokratene allerede har fått vedtatt reformen en gang tidligere vil de neppe ha vanskeligheter med å finne stemmene til også rettelsene.

- Bryter med grunnlovenDe folkevalgte statsadvokatene fra minst 12 stater sier de nå vil ta helsereformen til retten fordi de mener det bryter med grunnloven å pålegge enkeltmennesker forsikring, skriver CSMonitor.com.

- Den amerikanske grunnloven gir ikke kongressen autoritet til å pålegge innbyggere å kjøpe helseforsikring om disse ikke ønsker å gå inn på helsemarkedet, sier Floridas statsadvokat Bill McCollum til CBS News.

Dette kan resultere i en langvarig kamp i retten, og statsadvokatene sier de vil saksøke i det president Barack Obama har satt sin signatur på vedtaket. De er klare til å ta kampen hele veien til høyesterett.

LOVER KAMP I SENTATET: Den republikanske senatoren John Cornyn. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/SCANPIX
LOVER KAMP I SENTATET: Den republikanske senatoren John Cornyn. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/SCANPIX Vis mer

- Helsereformen er et angrep på grunnloven. Juridiske reaksjoner fra statene virker som å være det eneste håpet for å beskytte det amerikanske folk, sier South Carolinas statsadvokat Henry McMaster i en uttalelse.

I tillegg til statsadvokater fra Florida og South Carolina vil følgende stater forsøke å blokkere reformen: Alabama, Nebraska, Texas, Oklahoma, Pennsylvania, Washington, Utah, North Dekota og South Dekota.

I tillegg vil statsadvokaten i Virginia saksøke på vegne av staten, som er i en spesiell situasjon. Ifølge delstatens folkevalgte statsadvokat Ken Cuccinelli har de lover som beskytter innbyggerne sine mot at regjeringen kan ilegge dem en lov som tilsier at de må ha helseforsikring.

Reformen er den mest omfattende i helsesektoren i USA på over 40 år. 32 millioner amerikanere som i dag ikke er forsikret mot sykdom og skader, vil nå kunne få en tryggere tilværelse.