SISTE Tale: PRESIDENT BARACK OBAMA HOLDT SIN SISTE INTERNASJONALE PRESSEKONFERANSE SØNDAG. HER FIKK HAN FLERE SPØRSMÅL OM DONALD TRUMP. VIDEO: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Obama varsler at han vil ta til orde om Trumps politikk bryter med visse «verdier eller idealer»

Barack Obama holdt sin siste internasjonale pressekonferanse søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Barack Obama har to måneder igjen som USAs president, og i dag avholdt han sin siste pressekonferanse på utenlandsk jord, nærmere bestemt i Perus hovedstad Lima.

«Vente og se»

Obama svarte på journalistenes spørsmål i vel 50 minutter, og et av temaene var, selvfølgelig, Obamas etterfølger Donald Trump.

- Den valgte presidenten må sette sammen et lag, og konkretisere hvordan han har tenkt å regjere. Det har han ikke hatt muligheten til ennå. Så folk bør ha en «vent og se»-tilnærming til om poltikken hans, når han har inntatt Det hvite hus, matcher noe av retorikken i valgkampen, sa Obama.

- Mitt poeng er at man ikke kan anta at språket som ble brukt i valgkampen passer med hvordan man styrer lover, reguleringer og utenrikspolitikk.

Obama er heller ikke sikker på om Trump vil klare å få satt sine kontroversielle politiske planer ut i live.

«Realitetene vil tvinge ham til å tilpasse seg», lød Obamas spådom.

Obama fikk også spørsmål om interessekonfliktene eiendomsmogulen Trump står overfor når han skal innta det ovale rom og styre USA.

Økonomiråd

Trump har fått kritikk for å ikke legge sine forretningsinteresser på is, men å overlate dem til sine barn mens han befinner seg i Det hvite hus. Trumps barn spiller en rolle med å hjelpe sin far med å sette sammen hans administrasjon, og som også forventes å være involvert på en eller annen måte.

På spørsmål fra salen avslo Obama å gi Trump direkte råd om hvordan han burde skjøtte sine forretninger de kommende fire årene, men skisserte heller opp hvilken løsning som hadde fungert godt for ham, skriver nyhetsbyrået AP.

Han solgte sine eiendeler og investerte dem i statskasseveksler.

- Det forenklet livet mitt. Jeg trengte ikke å bekymre meg for kompleksiteten i hvorvidt en beslutning jeg tok kunne gi meg en utilsiktet fordel, sa Obama.

Han la til at han var stolt over at hans administrasjon ikke har stått overfor skandalene som, ifølge Obama, har «plaget» hans forgjengere.

Presidenten viste til regelen hans første rådgiver i Det hvite hus pleide å vise til.

«Hvis det høres ut som det ville være morsomt, så kan du ikke gjøre det».

Vil ta til orde mot Trump

At Obama og Trump ikke er enige om alt, er viden kjent. Trump har fremmet konspirasjonsteorier og skjelt ut Obama, mens Obama serverte en rekke verbale svingslag mot Trump under den årlige middagen i Det hvite hus i 2011.

Da de to møttes for aller første gang i Det hvite hus et par dager etter valget, var tonen derimot ganske gemyttelig, og Trump omtalte det som en «stor ære» å få møte den sittende presidenten.

Obama sier også nå at han ikke har til hensikt å bli en konstant Trump-kritiker når stafettpinnen er gitt videre.

Men han varslet at han vil ta til orde dersom Trump eller hans politikk bryter med visse «verdier eller idealer».

- Som amerikansk borger bryr jeg meg veldig mye om landet vårt. Hvis det er saker som har mindre å gjøre med konkrete lovforslag eller går til kjernen av våre verdier og idealer, og jeg mener det er nødvendig eller til hjelp at jeg forsvarer de idealene, så vil jeg vurdere det når den tid kommer, sa Obama.

Putin og Obama

Men det ble ikke bare snakk om Trump. Tidligere søndag hadde han er kort samtale med Russlands president Vladimir Putin.

De to snakket sammen i fire minutter i forbindelse med APEC-toppmøtet i Lima.

Temaene var Syria og Ukraina.

- Jeg snakket med ham om Ukraina og behovet for at vi får ting gjort, sa Obama, ifølge NTB

- Jeg oppfordret ham til å beordre sine forhandlere til å samarbeide med oss, med Frankrike, med Tyskland, med Ukraina, for å se om vi kan få det gjort før min periode går ut.

Putin sa i etterkant at selv om arbeidsforholdene hadde vært vanskelige så hadde de «alltid respekter hverandres synspunkter, og hverandre».

- Jeg takket ham for årene med samarbeid og sa vi gjerne tar i mot ham i Russland, dersom han mener det er mulig og ønsker å reise, sa Putin.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer