Obama varsler cyberkrig mot Kina

- Vi vil vinne hvis vi må.

SKARPERE LUT: USAs president Barack Obama skåler med Kinas leder Xi Jinping under et besøk i Beijing i november i fjor. Obama har skjerpet tonen kraftig forna Xis reise til Washington i slutten av denne måneden. USA har blant annet varslet sanksjoner mot kinesiske firmaer som har bidratt ti hacking mot amerikanske interesser. Foto: AFP PHOTO / Greg Baker
SKARPERE LUT: USAs president Barack Obama skåler med Kinas leder Xi Jinping under et besøk i Beijing i november i fjor. Obama har skjerpet tonen kraftig forna Xis reise til Washington i slutten av denne måneden. USA har blant annet varslet sanksjoner mot kinesiske firmaer som har bidratt ti hacking mot amerikanske interesser. Foto: AFP PHOTO / Greg BakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens to mektigste statsledere, USAs president Barack Obama, og Kinas leder Xi Jinping, skal møtes i Washington seinere i september.

Blant temaene på dagsorden blir den kinesiske økonomien, kinas valutapolitikk, amerikanske selskapers tilgang på kinesiske markeder og de territoriale konfliktene i Sørkinahavet.

Etter gårsdagens tale i Fort Meade, Maryland, der president Obama markerte årsdagen for 11. september-angrepene sammen med militære styrker, er det klart at de to statslederne vil måtte diskutere nok et ømtålig tema:

Kinesiske cyberangrep mot amerikanske interesser.

- Uakseptabelt Kina har fått skylda for en rekke cyberangrep på amerikanske instutusjoner. I april ble det klart at et hackerangrep mot fire millioner offentlige anstatte amerikanere ble sporet til kinesiske hackere.

Kina har nektet for å stå bak, men USA er overbevist om at angrepene skjer med Beijings velsignelse.

- Vi har gjort det helt klart for kineserne at det er enkelte praksiser de bedriver, som vi vet kommer fra Kina, som er uakseptable, sier Obama, ifølge BBC.

Obama sier at landene vil være tjent med å finne felles kjøreregler for hva som er akseptabelt i cyberspace.

- Men det kommer til et punkt der vi vil anse dette som et viktig spørsmål om nasjonal sikkerhet, og vil behandle det deretter.

Han advarte Kina mot å gjøre cyberangrep på nettet til «en konkurranse».

- Jeg garanterer at vi vil vinne hvis vi må, sa Obama.

Sanksjoner USA har så langt benyttet seg av diplomatiet for å forsøke å få slutt på hackingen, uten hell.

Nå tar amerikanerne i bruk skarpere lut:

I fjor tiltalte USA fem kinesiske militære for datainnbrudd til fordel for kinesiske firmaer.

Før besøket fra Xi Jinping har USA varslet sanksjoner mot kinesiske fitmaer som knyttes til datainnbrudd mot amerikanske interesser.

Bytter hotell Samtidig med president Obamas harde utfall mot Kina, gjorde Det hvite hus det klart at Obama ikke lenger vil bo på ærverdige Waldorf Astoria ved besøk i New York.

Hotellet ble kjøpt av et kinesisk firma i fjor.

Det hvite hus ville ikke direkte si at det ver bekymring for spionasje etter den kinesiske overtakelsen som er grunnen til at presidenten nå må bo annensteds.

- Det er en rekke vurderinger som avgjør hvor presidenten vil oppholde seg når han ikke er i Det hvite hus. Alt fra ledige rom, til kostnader og sikkerhet, sier talsmann Josh Earnest.

FLYTTER: Verken presidenten eller amerikanske diplomater og departementsansatte vil kunne bo på Waldorf Astoria, etter at det ærverdige hotellet ble kjøpt av kinesiske Angbang Insurance i fjor. Foto: Anthony Behar
FLYTTER: Verken presidenten eller amerikanske diplomater og departementsansatte vil kunne bo på Waldorf Astoria, etter at det ærverdige hotellet ble kjøpt av kinesiske Angbang Insurance i fjor. Foto: Anthony Behar Vis mer