KNUFFER: Forholdet mellom Kina og Japan har lenge vært preget av strid om de små øyene som japanerne kaller Senkaku og japanerne Diaoyu. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB Scanpix
KNUFFER: Forholdet mellom Kina og Japan har lenge vært preget av strid om de små øyene som japanerne kaller Senkaku og japanerne Diaoyu. Foto: REUTERS/Kyodo/NTB ScanpixVis mer

Obama varsler inngrep i øystrid

USA må gripe inn, dersom Kina angriper de japanske Senkaku-øyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA må gripe inn, dersom Kina angriper de japanske Senkaku-øyene, sier president Barack Obama. Øyene i Øst-Kinahavet omfattes av en japansk-amerikansk sikkerhetsavtale, mener han.

Obama understreker imidlertid at han ikke ønsker å sette saken på spissen. Striden om øyene må løses på fredelig vis og gjennom dialog, understreket presidenten på en felles pressekonferanse med Japans statsminister Shinzo Abe i Tokyo torsdag.

- Artikkel fem i sikkerhetspakten mellom USA og Japan dekker alle områder som står under japansk styre, blant dem Senkaku-øyene. Vi mener at råderetten over disse øyene ikke bør endres gjennom ensidige tiltak, framholdt Obama.

- Dette er ingen ny holdning fra vår side, bare en bekreftelse av det vi står for. Vi står sammen om å kreve at stridsspørsmål i regionen, blant dem territorielle krav, må løses med dialog og fredelige midler, fortsatte den amerikanske presidenten.

Forholdet mellom Kina og Japan har lenge vært preget av strid om de små øyene som japanerne kaller Senkaku og japanerne Diaoyu. Striden må ikke få bli til hinder for fri skipsfart i regionen, understreket Barack Obama.
(NTB)