Foto: EPA/KEVIN DIETSCH/SCANPIX
Foto: EPA/KEVIN DIETSCH/SCANPIXVis mer

Obama varsler veto mot treneringstiltak

USAs president Barack Obama sier han vil nedlegge veto mot ethvert forsøk fra Kongressen på å slippe unna økonomiske innstrammingstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kunngjorde Kongressens såkalte superkomité at den ikke hadde lyktes i sitt forsøk på å nå fram til et tverrpolitisk forlik om nye tiltak for å få redusert underskuddene med i alt 1.200 milliarder dollar over en periode på ti år.

Ifølge president Barack Obama strandet forhandlingene først og fremst på grunn av manglende kompromissvilje fra Republikanernes side.

- Det er fortsatt for mange republikanere i Kongressen som nekter å lytte til fornuft og inngå kompromisser, sier han.

Ifølge Obama er det spesielt republikansk motstand mot økt skatt for de rikeste som har gjort forhandlingene vanskelige.

Står fast på målet I fravær av et forlik legges det nå opp til at det i stedet vil bli innført en rekke automatiske kutt i offentlige utgifter fra og med 2013. Det er ventet at politikerne i Kongressen vil gå til kamp for å avverge disse kuttene, men det sier Barack Obama han på ingen måte vil godta.

- Jeg vil nedlegge veto mot ethvert forsøk på å unngå disse automatiske utgiftskuttene. Det finnes ingen enkle utveier her, sier Obama.

Det finnes kun én måte å unngå de automatiske kuttene på, fastslår den amerikanske presidenten:

- Det kan kun skje hvis Kongressen gjenopptar arbeidet og kommer til enighet om en balansert plan for reduksjon av underskuddet med minst 1.200 milliarder dollar.

Automatiske kutt i vente Kongresspolitikerne i den såkalte superkomiteen forhandlet i tre måneder før de til slutt kastet inn håndkleet mandag. Komiteens ledere, senator Patty Murray fra Demokratene og representant Jeb Hensarling fra Republikanerne, sier det trass i hardt arbeid har vist seg umulig å komme til enighet.

- Vi håper Kongressen kan bygge videre på denne komiteens arbeid å finne måter å løse problemene på, sier de i en felles uttalelse.

Kongressen har fra før vedtatt en lov som sier at det skal gjennomføres automatiske kutt i offentlige utgifter fra og med januar 2013 dersom komiteen ikke legger fram noen alternativ plan. Det er disse automatiske kuttene, som vil ramme både velferd og forsvar, Obama nå sier han vil sørge for at blir gjennomført.

I tida framover er det ventet politisk kamp spesielt om de varslede forsvarskuttene og om skattepolitikk.

Republikanerne motsetter seg både forsvarskutt og økt skatt, mens Demokratene på sin side vil kjempe for en videreføring av skattelette for lønnsmottakere, men fase ut midlertidige skattekutt for de rikeste.

Nødvendige innstramminger Ifølge budsjetteksperter må USA redusere underskuddet med nærmere 4.000 milliarder dollar for å holde statsgjelden på et håndterbart nivå. USA har i dag en statsgjeld på 15.000 milliarder dollar, like mye som landets bruttonasjonalprodukt.

Dersom det ikke lar seg gjøre å gjennomføre de nødvendige kuttene, kan konsekvensen bli at USAs kredittverdighet blir nedgradert, noe som i sin tur vil føre til at gjeldsbyrden blir tyngre å bære på grunn av økt rente.

Kun ett ratingbyrå har til nå nedgradert USAs kredittverdighet. Men nedgraderingen ga amerikanerne nærmest sjokk, og kommer det flere, vil det trolig føre til nye ras på børsene. (©NTB)