Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama vil delta på klimatoppmøtet i København

Vil sørge for at en politisk klimaavtale går i havn.

VIL DELTA: Barack Obama vil delta på klimatoppmøtet. Bildet er fra da han sist besøkte København i forbindelse med OL. Foto: AP Photo/Fabian Bimmer/Scanpix
VIL DELTA: Barack Obama vil delta på klimatoppmøtet. Bildet er fra da han sist besøkte København i forbindelse med OL. Foto: AP Photo/Fabian Bimmer/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det har lenge vært usikkerhet rundt USAs engasjement rundt den viktige klimaavtalen som skal inngås i København i desember.

Det har blitt spekulert i om president Barack Obama heller velger Nobel-festen i Oslo, til fordel for klimatoppmøtet i København.

Stoltenberg kan ha påvirket Obama
Nå sier Obama at han tror på at en klimaavtale kan inngås, og at han vil dra til København i desember for å sørge for at det skjer.

- Om vi er på vippen til en meningsfylt avtale, og at min tilstedeværelse kan vippe flere over kanten, vil jeg absolutt delta, sier Obama til nyhetsbyrået Reuters ifølge den britiske avisa The Telegraph.

Miljøvernminister Erik Solheim sa sist lørdag at han mente det var viktigere at Obama dro til København, og fortalte videre at han og Stoltenberg ville oppfordre Obama til å prioritere klimaforhandlingene foran nobelfesten i Oslo. Det er ukjent om Stoltenberg og Solheim har pratet med den amerikanske presidenten.

- Det er ikke fnugg av tvil om at det er viktigere at Barack Obama kommer til København enn til Oslo i desember, sa Solheim til Dagbladet.

TIL OSLO: Familien Obama vil trolig besøke Oslo i forbindelse med fredsprisen. Foto: AFP PHOTO / Christian Als / Scanpix
TIL OSLO: Familien Obama vil trolig besøke Oslo i forbindelse med fredsprisen. Foto: AFP PHOTO / Christian Als / Scanpix Vis mer

Også Brasils president, Luiz Inacio Lula da Silva, mener det er viktig. Han ringte nylig Obama og ba ham om å komme til klimaforhandlingene. Solheim sa til Dagbladet at de ville gjøre det samme.

- Det vil helt sikkert bli tema når Jens skal snakke med Obama. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å få ham til København. Vi kommer til å ha samtaler om klima når Obama er her. Vår oppfordring er at han kommer, sa klimastatsråden.

Ingen juridisk avtale
Men Solheim tror ikke klimaavtalen står og faller på om Obama kommer.

- Da sender de Joe Biden eller noen andre. Én senator fra Kentucky betyr mer enn hele den norske delegasjonen.

Det blir likevel ingen juridisk bindende avtale i København. Det ble klart etter Barcelona-forhandlingene. USA må få gjennom en nasjonal klimalov før de forplikter seg internasjonalt.

KAN HA PÅVIRKET OBAMA: Statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KAN HA PÅVIRKET OBAMA: Statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Obama mener tida er for knapp.

- Å få en politisk avtale er det viktigste. Klimatrusselen går jo ikke bort. Det blir flere store, nye møter. Etter København er en juridisk avtale en selvfølge, mener Solheim.

Forskjellen mellom en juridisk og en politisk avtale er egentlig ikke så stor, mener Solheim. For ingen kan tvinge USAs eller Kinas ledere til noe de ikke vil. Men en juridisk avtale er tryggere ved politiske maktskifter, hvis for eksempel Bush skulle komme tilbake som president i USA.

Krasjer med Nobelfesten
Det er uklart hvordan Barack Obama vil løse besøket i Norden. Han har overfor lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, lovet at han kommer til Oslo 10. desember for å motta fredsprisen.

Klimaforhandlingene varer fra 7. - 18. desember. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media