STENGES President Barack Obama har funnet fram til 13 anlegg i USA som kan huse Guantanamo-fanger når den omstridte fangeleiren på Cuba blir nedlagt. Foto:  AFP / KEVIN LAMARQUE / NTB Scanpix
STENGES President Barack Obama har funnet fram til 13 anlegg i USA som kan huse Guantanamo-fanger når den omstridte fangeleiren på Cuba blir nedlagt. Foto: AFP / KEVIN LAMARQUE / NTB ScanpixVis mer

Obama vil fengsle Guantanamo-fanger i USA

- Et kapittel i USAs historie avsluttes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama har funnet fram til 13 anlegg i USA som kan huse Guantanamo-fanger når den omstridte fangeleiren på Cuba blir nedlagt. Det opplyser en høytstående kilde i den amerikanske regjeringen.

- Ved å stenge Guantanamo-leiren avslutter vi et kapittel i USAs historie, sier president Barack Obama. 

Han ber Kongressen vurdere planen med åpent sinn.

- La oss gjøre det som er riktig for USA, la oss gå framover og lukke dette kapittelet, sa Obama i forbindelse med at planen om å stenge leiren ble lagt fram tirsdag.

Han sa også at fangeleiren på Cuba undergraver USAs sikkerhet, og at den virker mot sin hensikt når det gjelder USAs forhold til andre land.

Ifølge Obama kan forsvarsdepartementet komme til å spare 80 millioner dollar i året ved å stenge leiren, som nå huser 91 fanger.

Han varsler nå at han vil jobbe sammen med Kongressen for å finne sikre anlegg som opptil 60 Guantanamo-fanger kan overføres til. Det gjenstår også å se om Obama får den nye Guantanamo-planen gjennom i Kongressen.

Besparelser Selve stengingen og overføringen av fangene er beregnet å koste et sted mellom 290 og 475 millioner dollar. Men prisen for å holde fangene fengslet andre steder vil føre til besparelser på 65 til 85 millioner dollar i året.

Drøyt 14 år etter at fangeleiren ble åpnet under Bush-regjeringens krig mot terror, sitter fortsatt 91 personer innesperret i leiren uten lov og dom.

35 fanger skal ifølge planen settes fri og sendes til andre land i løpet av året. Resten må belage seg på å sitte innesperret på ubestemt tid.

De første fangene kom til Guantánamo Bay fra Afghanistan i 2002. På det meste har det vært nær 700 fanger i leiren, flere av dem mindreårige. Da Obama ble president, var det rundt 245 igjen.

Skarp kritikk Leiren har helt fra den ble åpnet, måttet tåle hard kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner ettersom fangene er blitt innesperret uten noen rettssak.

Obama har lovet å stenge Guantanamo-leiren, som ligger på en amerikansk marinebase, helt siden han ble president i 2009. Men juridisk og sikkerhetsmessig har dette vært vanskelig å gjennomføre.

Kongressen har dessuten satt ned foten for at fanger skal kunne overføres til anlegg på amerikansk jord. Presidenten har også møtt motstand i sin egen regjering.

Nå begynner Obama å få dårlig tid ettersom han skal gå av i januar 2017.

Planen skal ikke si noe om hvilke fengsler fangene eventuelt kan flyttes til, men Pentagon har tidligere undersøkt forholdene ved fengsler i Colorado, Kansas og South Carolina.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram