Obama vil forlate Afghanistan

Men først sender han inn 17.000 nye soldater.

VANSKELIG OPPGAVE: Amerikanske soldater ute på patrulje sammen med afghanske politimenn. USAs regjering har varslet en større opptrapping i krigen mot Taliban og al-Qaida i Afghanistan og Pakistan. Foto: Massoud Hossaini/Scanpix/AP
VANSKELIG OPPGAVE: Amerikanske soldater ute på patrulje sammen med afghanske politimenn. USAs regjering har varslet en større opptrapping i krigen mot Taliban og al-Qaida i Afghanistan og Pakistan. Foto: Massoud Hossaini/Scanpix/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama ble i går intervjuet i programmet «60-minutes» på tv-kanalen CBS. Mye av samtalen handlet om USAs krigføring i Afghanistan og Obama la vekt på at de må ha en exit-strategi.

- Det vi er ute etter er en samlet strategi for Afghanistan. Det må være en plan for å avslutte aksjonen og en forståelse av at dette ikke er en varig tilstedeværelse, sier Obama i intervjuet.

Hindre angrep
Presidenten erklærte for få uker siden at det amerikanske forsvaret skal sende 17.000 flere soldater til Afghanistan. Men sier samtidig at militær innsats ikke er nok for å bekjempe Taliban og al-Qaida. Bedret økonomi i landet og forbedrede diplomatiske forbindelser med nabolandene, blant dem Pakistan er også nødvendig, sa presidenten.

- Men vi skal ikke glemme hva vårt primære mål er. Å forhindre at al-Qaida kan angripe USAs territorium og interesser og våre allierte. Det er vår høyeste prioritet, sier Obama.

Han innrømmet samtidig at beslutningen om å sende ytterligere 17.000 soldater til Afghanistan var den tøffeste han har tatt som president. Men at den var riktig, melder CNN.

• Les også: - USA vil parkere Karzai på sidelinjen

Pakistan og Afghanistan
Obamas regjering har en plan om å gjøre innsatsen i Afghanistan og Pakistan til en felles operasjon.

- Tidligere har USA hatt én Afghanistan-politikk og én Pakistan-politikk. Vi må integrere disse og jeg håper resten av verden vil bli med på denne strategien, sier Richard Holbrooke, USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan.

En rekke opprørere fra Taliban holder til på pakistansk side i grenseområdet mellom de to landene. Holbrokke mener aktiviteten på disse skjulestedene er det største problemet for den afghanske regjeringen, som ikke har kontroll i områdene.

Taliban som parti?
Samtidig kommer opplysninger om at USA forsøker å trekke talibanbevegelsen med i den politiske prosessen i Afghanistan. Amerikanerne er villige til å vurdere om den islamistiske militsen bør få danne sitt eget parti.

I et intervju med den britiske avisen The Observer, sier USAs avtroppende ambassadør i Kabul William Wood at amerikanerne har en politisk så vel som en militær strategi i Afghanistan. De har tenkt tanken om at kandidater fra Taliban kan få stille til valg.

— Andre ideer som drøftes er å endre den afghanske grunnloven som ledd i mulige forhandlinger. Ledende talibanfolk kan bli fjernet fra FNs svartelister for å få i gang dialog, og fanger kan bli satt fri, heter det videre i intervjuet.

INTERVJUET: CBS-journalist Steve Kroft intervjuer president Barack Obama på programmet 60 Minutes. Foto: Scanpix
INTERVJUET: CBS-journalist Steve Kroft intervjuer president Barack Obama på programmet 60 Minutes. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer