REFSER KONGRESSEN: President Barack Obama holdt en ny, viktig tale om tiltak mot USAs budsjettunderskudd. Foto: Jason Reed / Reuters / Scanpix
REFSER KONGRESSEN: President Barack Obama holdt en ny, viktig tale om tiltak mot USAs budsjettunderskudd. Foto: Jason Reed / Reuters / ScanpixVis mer

Obama vil ha 10 billioner mer i skatt fra de rikeste

- Dette er ikke klassekamp, det er matte, sier Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama vil redusere USAs budsjettunderskudd med 3 000 milliarder dollar over ti år. Men han varsler veto mot kutt i helsetjenester for eldre uten samtidige skatteøkninger for de rike.

I en tale i Rosehagen ved Det hvite hus mandag la Obama igjen opp til konfrontasjon med Republikanerne, som nekter å godta skatteøkninger, og som anklager presidenten for å drive «klassekrig» opp mot valget neste år.

Obama søker på sin side å bygge opp støtten blant egne demokratiske tilhengere, blant annet ved å beskytte vanlige folk mot kutt i sosialbudsjettene.

- Dette er ikke klassekrig, det er matte, sa Obama i sin tale.

Ifølge ham er det bare rett og rimelig at amerikanere som har råd til det, gir et bidrag i innsatsen for å få ned de svulmende underskuddene på statsbudsjettet.
Tverrpolitisk gruppe Obamas plan er en anbefaling til den tverrpolitiske gruppa som ble oppnevnt for å finne fram til ideer for å kutte i USAs enorme budsjettunderskudd.

Blant punktene i planen er en bred reform av skatteloven som Obama håper skal skaffe til veie 1500 milliarder dollar - over ti billioner norske kroner. Det skal skje ved å avslutte skattelettelser for de rike og tette igjen hull i skatteloven som store bedrifter utnytter.

Han regner også med å spare inn 580 milliarder på kutt i alle lovpålagte programmer og 1100 milliarder på å trekke soldater ut av Irak og Afghanistan. Planen inkluderer også en ny skatt for alle som tjener en million dollar eller mer i året.

Ifølge Obama bør det ikke være slik i USA at middelklasseamerikanere betaler høyere skatt enn millionærer og milliardærer.

 - Vi har ikke råd til disse spesialrabattene for de rike. Vi har ikke råd til dem når vi går med slike store underskudd.

Truer med veto Obama gjør det samtidig klart at han ikke vil godta en budsjettinnsparingsplan hvor hele byrden legges på «vanlige amerikanere», og han varsler at han vil nedlegge veto mot kutt i helsetilbudet til pensjonerte amerikanere dersom Kongressen ikke samtidig vedtar skatteøkninger for de rikeste. Republikanerne mener på sin side at økt skatt vil ramme småbedrifter og svekke den økonomiske veksten og sysselsettingen i USA. - Vetotrusler, en massiv skatteøkning, fantominnsparinger og gambling med pensjonsreformer er ingen oppskrift på økonomisk vekst og sysselsettingsvekst, sier Mitch McConnell, Republikanernes leder i Senatet.

(NTB)

NERVØST: Eksperter ved New York-børsnet fuglte spent med på Obamas tale i kveld. Foto: Richard Drew / AP / Scanpix
NERVØST: Eksperter ved New York-børsnet fuglte spent med på Obamas tale i kveld. Foto: Richard Drew / AP / Scanpix Vis mer