- ER NØDVENDIG: Obama vil gi Israel milliardstøtte til et nytt rakettskjold. Han ber samtidig om nesten 500 milliarder kroner til atomvåpenvedlikehold. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
- ER NØDVENDIG: Obama vil gi Israel milliardstøtte til et nytt rakettskjold. Han ber samtidig om nesten 500 milliarder kroner til atomvåpenvedlikehold. Foto: REUTERS/Jim Young/ScanpixVis mer

Obama vil ha 490 milliarder til oppussing av atomvåpenparken

Og finansierer israelsk rakettskjold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ifølge forsvarsminister Robert Gates er de totalt 490 milliardene norske kroner, som skal brukes over en tiårsperiode, nødvendige for å «restituere og vedlikeholde USAs aldrende arsenal av atomvåpen».

GodkjenningObama sendte ifølge NTB den nye START-avtalen til godkjenning i Senatet samtidig som pengekravet ble framsatt.

USA og Russland kunngjorde i slutten av mars at de er enige om en ny nedrustningsavtale, som skal erstatte START-avtalen som gikk ut i desember i fjor.

Den nye avtalen innebærer at landenes atomvåpenarsenal skal slankes med 30 prosent i løpet av de neste sju årene. Avtalen setter en grense på 1550 atomstridshoder per land.

MilliardbevillingReuters melder samtidig også at Obama har bedt Kongressen støtte en bevilgning på 1,2 milliarder kroner til et israelsk rakettforsvarssystem.

- Presidenten erkjenner trusselen Hizbollahs og Hamas sine raketter utgjør for israelerne. Han ber derfor Kongressen om støtte for å kunne hjelpe til med oppbygging av det israelske rakettsystemet «Jernkuppelen», sier talsmann i Det hvite hus, Tommy Vietor.

Israel testet ifølge NTB rakettvernsystemet i vinter. Systemet skal kunne skyte ned raketter fra Hamas på Gazastripen og fra Hizbollah i Libanon.