STØTTER ISRAEL:  Obama gikk på en pressekonferanse fredag ut og ga sin fulle støtte til Israels operasjoner i Gaza, men med anmodning om å begrense sivile tap. Nå skal Obama ha bedt israels statminister om å få på plass en våpenhvile. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØTTER ISRAEL: Obama gikk på en pressekonferanse fredag ut og ga sin fulle støtte til Israels operasjoner i Gaza, men med anmodning om å begrense sivile tap. Nå skal Obama ha bedt israels statminister om å få på plass en våpenhvile. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Obama vil ha en umiddelbar våpenhvile i Gaza

Har ringt statsminister Netanyahu, ifølge israelsk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge avisen Haaretz vil Obama at det inngås en våpenhvileavtale lik den som ble innført i november 2012, etter operasjonen som het «Pillar of Defense».

Oppfordringen fra Obama kom etter det som har blitt omtalt som den blodigste dagen på Gaza.

Over 100 drepte I natt gikk Israel hardt inn i et østlig nabolag i Gaza by, og så langt er det meldt om over 100 drepte. 13 israelske soldater er omkommet, og over 400 palestinere skal være såret.

- Vi gjennomfører en vanskelig, dyp, intensiv aktivitet inne på Gazastripen, og det er støtte i verden for dette — veldig sterk støtte i verdenssamfunnet for det forsvaret gjør, sa Netanyahu på en pressekonferanse i kveld, ifølge NTB.

Da Israels forrige storaksjon endte i 2012, var det Egypt som meklet fram våpenhvilen. De har også nå vært involvert i å mekle fram en avtale. 15. juli kom de med et forslag som Israel sier de takket ja til, men som Hamas skal ha nektet å godta.

30 minutter lang våpenhvile Dette er den andre samtalen mellom Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu de siste dagene.

Før han fredag talte om krisen i Ukraina, understrekte Barack Obama Israels rett til å forsvare seg mot Hamas på telefonen til Netanyahu, og sa at de fullt ut støtter bakkeoperasjonen i Gaza.

Nå skal han imidlertid ha bedt om at det inngås våpenhvile og at kampene stanses umiddelbart.

Det israelske forsvaret (IDF) meldte i dag om en to timer lang våpenhvile, som skulle vare fra 13.30 til 15.30 lokal tid, for å gi lokalbefolkningen og helsepersonell mulighet til å hente ut sårede og døde. Våpenhvilen varte imidlertid bare i 30 minutter.

Tidligere i dag måtte USAs utenriksminister John Kerry gå ut og forsvare Israel-kritikk han kom med da han ikke visste mikrofonen sto på.